Elikadura osasungarria
Kontuan izan mahaian esertzen zaren bakoitzean, etxean bertan edo jatetxean.
1. Fruituak eta barazkiak:
Plateraren parte honetan zenbat eta kolore eta aukera gehiago, hobe. Aukeratu fruitu eta barazkizko ortzadarra egunero-egunero. Eta garaikoak badira, are hobeto. |
|
2. Zerealak eta patatak:
Plateraren laurdena zerealez eta patataz bete ezazu. Patatak, naiz eta barazkiak izan, talde honetan sartuko ditugu karbohidrato kopuru handia daukatelako. Arroza, oloa, garia edo beste zereal batzuk eta horien eratorriak (ogia, pasta eta abar) jateko, |
|
3. Proteina askoko jakiak:
Lekaleak eta zerealak nahastuz gero (adibidez, dilistak edo garbantzuak, eta arroza), kalitate Osasun-arazorik ez baduzu, egunean arrautza bat ere badaukazu jaterik. Esnea eta esnekiak, alegia, gazta eta jogurtak, egunero. Gaingabetuak edo erdi-gaingabetuak Sahiestu haragi gorria, gizen askokoa edo prozesatua (urdaila, hestebeteak, saltxitxak…) eta gazta
|
|
4. Olioak eta koipeak:
Janaria prestatzean, mahaian, entsaladetan edo ogi xigortuak jatean, hobe duzu oliba-olioa
Sahiestu gurina eta margarina. |
|
5. Ura: Edateko, nagusiki ura. Freskagarri gasdunak eta edari gozoak ahalik eta gutxien. Eta tea edo kafea hartzekotan ere, azukre gutxi botata.
|
|
6. Gatza: Egunean gehienez koilarakada txikitxo bat, eta iododuna bada, hobe.
|
Erosketak egiterakoan...
Erosketak egitera zoazenean, begiratu jakien etiketari, eta koipe, azukre eta gatz gutxi dutenak hartu beti. “Pixkat hidrogenatua” jartzen duen produkturik ez erosi ahal baduzu, organismorako txarrak dira-eta.
Sukaldatzerakoan...
Ez beti frijituta prestatu jakiak; egosita, plantxan, lurrunetan, grillean, labean edo papillot-ean ere presta daitezke.
Frijitutako jakiak, aurrez eginda datozenak, zizka-mizka gaziak eta opilak oso gutxitan jan, gatz asko eta bihotzerako kalterako koipe asko dute-eta.
Azken aldaketako data: