Kultura eta Hizkuntza Politika Saila

Pasteur, Louis

Frantses bakteriologo eta kimikaria (Dole, 1822 - Marnes-la-Coquette, 1895). Mikrobiologiaren sortzailea da. Kimikan eta fisikan doktoretza egin zuen eta 1854an Lille-ko zientzia fakultateko dekano izendatu zuten. 1857an Parisko École Normaleko zientzia ikasketen administrari eta zuzendari izendatu zuten, eta 1888an Pasteur Institutuko zuzendari. Kargu horretan iraun zuen hil zen arte. Bizitza guztia ikerkuntzan eman zuen; haren aurkikundeek iraultza handia sortu zuten zientziako alor askotan, hala nola medikuntzan, albaitaritzan, kirurgian eta obstetrizian, eta hari esker kimika eta hartziduren industria bide berriak urratzen hasi ziren. Lau ekarpen nagusi egin zizkion, batez ere, zientziari: 1) Hartzidurak bakterioak sortuak direla, eta gaitz kutsakorren eragileak mikroorganismoak direla frogatu zuen. 2) Jenner-ek nafarreriaren gazuraren gainean egindako lanak aurreratu zituen, gazur immunizatzaileen kontzeptua eta antigorputz-antigeno erlazioa aurkitu baitzuen. Bera izan zen amorruaren eta antraxaren aurkako txertoak lehen aldiz erabili zituena. 3) Ardoa, esnea eta beste elikagai batzuk gal ez zitezen gai horiek berotzea proposatu zuen, horrela mikroorganismo pozoitsuak, eta batez ere tuberkulosiaren baziloa, hil edo indargabetzeko. 4) Ardoaren hondakinetan agertzen den azido tartarikoaren tasun optikoak aurkitu zituen. Aurkikunde honek molekula batzuek duten isomeria optikoa aztertzeko bidea eman zuen.  v Pasteur institutua. Pasteur-ek amorruari buruz egin zituen ikerketak jarraitzeko nazioarteko harpidetza bidez 1888ko azaroaren 14an lanean hasi zen zientzia institutua. Erakundeko kideen zereginak hauek dira: mikrobiologia ikertu, eta sendagai berriak eta gazur eta txertoak prestatu. Zientzialari ospetsu askok egin dute lan institutu honetan: Roux (sueroterapia), Mechnikov (fagozitosia), Laveran (paludismoa) eta abar.