ARDOARABA azoka enogastronomikoa, Euskadiko kalitateko ardoak ezagutu eta dastatzeko

Ardoaraba_2022.jpg

2022-11-29

Abenduaren 3tik 8ra bitartean, Vitoria-Gasteiz Euskadiko erreferente enogastronomikoa izango da ARDOARABAren XV. edizioarekin. Arabako Errioxako ardo onenak, txakolinak eta Euskal sagardoa dastatzeko azoka da, eta hogeita hamar bat upategik hartuko dute parte bertan.

Gasteiz Onek antolatzen du Ardoaraba, Gasteizko Udalaren, Arabako Foru Aldundiaren eta Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin. Gaur goizean azokaren programazioa aurkeztu da, eta bertan Raul Perez Iratxeta, Eusko Jaurlaritzako Elikagaien Kalitate eta Industriako zuzendariak parte hartu du, eta adierazi duenez, ARDOARABAk ardoa eta gastronomia Arabako gizarte osora, Euskadiko biztanleengana eta azoka honek hartzen dituen bisitari guztiengana hurbiltzea dakar. Sustapen-ekintza bat, Eusko Jaurlaritzak egiten dituenen ildokoa, Euskadiko lehen sektorea, sektore estrategiko bezala publiko orokorrari ezagutarazteko. Estrategia hori Basque Wine markaren bidez gauzatzen da azken urteotan, upategiek benetako bereizketaren alde lan egin dezaten, beren posizionamendua hobetzeko bidean aurrera egin dezaten.

"Gure nekazariak, gure mahastizainak, ardoa ekoizteaz gain, funtsezkoak dira gure lurraldea, paisaia eta kultura kontserbatzeko. Euskadi eta Araba ezin dira ulertu mahastiak ematen dien nortasunik gabe; horregatik, Eusko Jaurlaritzatik uste dugu garrantzi berezikoa dela jai hau bezalako sustapen-ekimenei laguntzea eta laguntzea" – gaineratu du Perez Iratxetak.

Aurten, Ardoarabak Arabako Errioxako ardo onenak, Txakolinak, Euskadiko sagardoak eta beste izendapen gonbidatu batzuk dastatzeko ohiko guneak izango ditu, 0 kilometroko produktuekin egindako pintxoekin uztartuta, Probintziako enparantzan, Foru enparantza eta Plaza berrian. Gainera, historiadun dastaketak izango dira hiriko jauregietan eta gune berezietan, saltokiekin eta ostalaritzako lokalekin elkarlanean, eta ez da faltako txoko gastronomikoa, ardoaren, txakolinaren, sagardoaren eta bertako gastronomiaren inguruko programazio didaktikoarekin.

Halaber, SUMMUM by Ardoarabaren bigarren edizioa ospatuko da. Euskadiko ardorik berezienak eta nazioarteko gidetan ondoen baloratutakoak dastatzeko gune bat; ardogileen eta ikusleen arteko topaketa bat, Arabako Errioxako eta Txakolineko ardorik bikainenen ordezkaritza batek bultzatuta. Horien ekoizpena nazioarteko merkatuetara zuzenduta egon ohi da, eta zaila izaten da tokiko merkatuetan probatzea.