Arrautzak enbalatzeko lehen zentroan markatzeko baimena
Deskribapena
Izapide horren bidez, enbalatze-zentroek baimen-eskaera egin ahal izango dute ekoizpen-ustiategietatik markatu gabe jasotzen dituzten arrautzak markatzeko.
Jatorrizko ustiategian arrautzak markatzearen salbuespen gisa, arrautzak iristen diren lehen enbalatze-zentroan markatu ahal izango dira, baldin eta zentro horrek eskatzen badu eta enbalatze-zentroan kokatzen den lurraldeko agintaritza eskudunak baimena ematen badio, betekizun batzuk betetzearen eta 1027/2024 Errege Dekretuan xedatutakoaren araberako kontrol-sistema bat ezartzearen baldintzapean.
Nori dago zuzenduta
Enbalatze-zentroak.
Aplikatu beharreko araudia
Erakundeak
Kudeatzen duen erakundea
- Elikadura, Landa Garapena, Nekazaritza eta Arrantza / Elikadurako eta Landa Garapeneko Sailburuordetza > Elikagaien Kalitate eta Sustapeneko Zuzendaritza
Ebazten duen erakundea
- Elikadura, Landa Garapena, Nekazaritza eta Arrantza / Elikadurako eta Landa Garapeneko Sailburuordetza > Elikagaien Kalitate eta Sustapeneko Zuzendaritza
Kontaktu-informazioa
Harremanetarako datuak
Elikagaien Kalitate eta Sustapenerako Zuzendaritza
E-maila: calimentaria@euskadi.eus
Tfnoa: 945 01 63 22 / 945 01 96 44
Zuzenean: Herritarrentzako arreta zerbitzua
Kodea(k)
- : 1255801
BAIMENA
- Ziurtatu identifikazio elektronikorako bitarteko bat duzula.
- Prestatu dokumentazioa formatu digitalean.
- Sartu online inprimakian botoi honen bidez eta bete eskabidearen datuak.
-
Hala badagokio, Ordezkaria dela egiaztatu beharko du, eta, ordezkariarekin bat ez badator, eskabidea aurkezteko baimena eman beharko dio eskatzaileari.
Salbuespenak:
a) Enpresa-loturaren egiaztagiria (eratze-eskriturak edo sozietate-zerrendaren ziurtagiria).
b) Arrautzak 3.000 oilo erruleko gehieneko edukiera aitortua duten arrautzatarako oiloen ustiategietatik datozen egiaztapena.
-
Honako hauek jaso beharko ditu:
- Sozietatearen izena eta IFK
- REGA eta arrautza markatzeko kodea (SIMOAVIS)
- Ustiategien egungo erroldak.
- Ustiategien gehieneko edukiera baimendua.
(Adierazpen guztiak hazkuntza-sistema bakoitzeko egingo dira)
-
- Jasotako arrautza-partida bakoitza jasotzeko, hautatzeko, markatzeko eta enbalatzeko prozesua deskribatzea, zentroaren jardueren fluxu-diagrama batekin.
- Trazabilitate-prozeduraren erregistro-ereduak, arauan eskatzen diren idazpen-leku guztiak jasotzen dituzten dokumentu guztiekin.
- Jarraibideak, trazabilitatea mantentzen dela bermatzeko eta markatutako arrautza-partidak, zalantzarik gabe, hazkuntza-sistemarekin eta ustiategi hornitzaileekin bat datozela bermatzeko.
-
- Konpromisoa hartzen du arrautzak merkaturatzeko arauak betetzen direla bermatuko duen autokontrol-sistema bat diseinatu, ezarri eta eguneratuta mantentzeko, bai eta ziurtapen-erakunde batekin kontratu bat sinatzeko ere. Kontratu hori Euskal Autonomia Erkidegoko Nekazaritza eta Elikagaigintza Produktuen Kontrol eta Egiaztapenerako Erakundeen Erregistroan erregistratuta egon beharko da, eta ENACen akreditazio bat aurkeztu beharko du 1024/2024 Errege Dekretuan ezarritako irismenerako, behin-behineko baimena ematen denetik gehienez ere urtebeteko epean.
- Egiazkoak eta osoak dira eskabide honetako datu guztiak, bai eta aurkezten dudan dokumentazio guztia ere, eta neure gain hartzen dut dagokion erantzukizuna (Administrazio Publikoen Administrazio Prozedura Erkidearen urriaren 1eko 39/2015 Legearen 28.7 artikulua).
Izapide hori ebatzi ahal izateko, administrazioak datu gehigarri batzuk kontsultatuko ditu, eta baimena eskatuko dio operadoreari.
- Arrautzak iristen diren lehen enbalatze-zentroan ekoizpen-operadoreen arrautzak markatu ahal izateko, enbalatze-zentroak eskatu egin beharko du, eta hura kokatuta dagoen agintaritza eskudunak baimen bat emango dio, betekizun batzuk betetzearen eta 1027/2024 Errege Dekretuan ezarritako kontrol-sistema bat izatearen baldintzapean. Enbalatze-zentroaren ardura izango da arrautzak merkaturatzeko arauak betetzen direla bermatzen duen autokontrol-sistema bat mantentzea.
-
Idatzizko kontratu bat formalizatu beharko da ekoizle bakoitzaren eta enbalatze-zentroaren artean, elikagai-industriari zuzenean eman ez zaion edo ustiategian bertan markatu ez den ustiategiko ekoizpen osorako.
Salbuespenak:
• Bi alderdien arteko dokumentu baliokidea, enbalatze-zentroak eta arrautzen jatorrizko ustiategiak edo ustiategiek enpresa-lotura egiaztatzen dutenean, 1027/2024 Errege Dekretuaren 2.e eta 3.3 artikuluen arabera.
• 3.000 oilo edo gutxiagoko gehieneko edukiera aitortua duten abeletxeetatik datozen bidalketen kasuan.
-
Enbalatze-zentroaren eta ziurtapen-erakunde baten arteko idatzizko kontratu bat formalizatu beharko da, behar bezala markatzeko baldintzak betetzen direla eta arrautzak merkaturatzeko arauak betetzen direla egiaztatzeko, bai eta enbalatze-zentroak ezarritako autokontrolak eraginkortasunez egiten direla egiaztatzeko ere. Ziurtapen-erakunde horretan kontrol ofiziala eskuordetzeko, 2017/625 (EB) Erregelamenduaren II. tituluko III. kapituluan xedatutakoari jarraituko zaio.
Kontratu horretan, ziurtapen-erakundeak konpromisoa hartuko du Euskal Autonomia Erkidegoko Nekazaritza eta Elikagaigintza Produktuen Kontrol eta Egiaztapenerako Erakundeen Erregistroan inskribatzeko, bai eta ENACen akreditazio bat izateko ere irismen horretarako eta indarrean dagoen protokolo ofizialerako, UNE-EN ISO/IEC17065 arauaren arabera, 1024/2024 Errege Dekretuaren 11. artikuluan xedatutakoaren arabera, behin-behineko baimena ematen denetik gehienez ere urtebeteko epean.
- Lehen enbalatze-zentroan markatutako arrautzak merkaturatzeko baimena eman aurretik, agintaritza eskudunak aldez aurretik egiaztatuko ditu ustiategietatik bidalitako arrautza-bolumenak, enbalatze-zentroan markatutako bolumenak, ustiategien gehieneko edukiera eta jatorrizko ustiategien errolda-adierazpenak, hazkuntza-sistema bakoitzeko, eta aldeko txostena egingo du, beharrezkoa baita baimena emateko.
-
Aldez aurreko egiaztapenaz gain, lehen kontrol bat egin beharko du hautatutako ziurtapen-erakundeak. Behin-behineko baimena eman eta gehienez ere bi hilabeteko epean, erakunde horrek ziurtagiri bat emango du, arrautzen arakargarritasuna egokia dela egiaztatzeko, indarrean dagoen protokolo ofizialean xedatutakoaren arabera. Ziurtagiri hori Elikagaien Kalitate eta Sustapeneko Zuzendaritzara bidali beharko du.
- Indarrean dagoen protokolo ofiziala
- Enbalatze-zentroetan, gutxienez, 6 hilean behin egin beharko da kontrola. Ziurtapen-erakundeak sei hilean behin jakinarazi beharko dio Elikagaien Kalitate eta Sustapeneko Zuzendaritzari enbalatze-zentro bakoitzeko arrautzen markaketari buruzko informazioa, bai eta ustiategi bakoitzeko ekoizpenarekin duen lotura ere, eta ziurtagiriak bidali beharko dizkio.
- Ziurtapen-erakundeak irregulartasunak hautematen baditu kontrol-lanean, 48 orduko epean salatuko dizkio Elikagaien Kalitate eta Sustapeneko Zuzendaritzari, eta hark erabaki ahal izango du enbalatze-zentroari emandako baimena azkentzea edo etetea.
- Agintaritza eskudunak egiaztatzen badu ziurtapen-erakundea ez dela agindutako kontrol-lanak behar bezala egiten ari, edo hautemandako irregulartasunak zuzentzeko neurri zuzentzaile egokiak hartzen ez baditu, eskuordetza kendu edo eten ahal izango du, interesdunari entzun ondoren. Etetearen kasuan, horren berri emango die ENACi, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioari eta gainerako autonomia-erkidegoei, jakinaren gainean egon daitezen.
-
Enbalatze-zentroek Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioari jakinaraziko diote, ondorio estatistikoetarako, hazkuntza-sistemaren bidez merkaturatutako oskoldun arrautzen kopurua, pisu garbiko tonatan adierazita, arrautza ekologikoak barne, jatorrizko probintziari lotuta, gutxienez honako epe hauetan:
a) Enbalatze-zentro guztiek, urte bakoitzeko urtarrilaren 15a baino lehen, aurreko urtean merkaturatutako arrautzen kopurua jakinaraziko dute.
b) Estatistikoki hautatutako enbalatze-zentroek, aurreko urtean 500.000 eta 2.500.000 arrautza artean merkaturatzen badituzte hilero, jakinarazi aurreko hilaren aurreko hiru hilabeteei dagokien informazioa jakinaraziko dute, apirilaren, uztailaren, urriaren eta urtarrilaren 15a baino lehen.
c) Estatistikoki hautatutako enbalatze-zentroek, aurreko urtean hilero 2.500.000 arrautzatik gora merkaturatzen dituztenek, hilabete bakoitzeko 15a baino lehen jakinaraziko dute. Horretarako, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak sistema informatikoak gaituko ditu informazio horren bilketa sistematizatzeko.
Hasi aurretik:
- Identifikazio elektronikorako bitarteko bat izan behar duzu.
- Beharrezko dokumentuak formatu digitalean.
Ondoren, zerbitzu elektronikora sartu zaitez eta 4 urrats hauek jarraitu:
- Eskabidea bete.
- Aurretik prestatutako dokumentuak erantsi.
- Eskabidea sinatu.
- Eskabidea eta erantsitako dokumentuak bidali.
* Ez duzu formularioa saio bakar batean bete, sinatu eta bidali behar. Nahi baduzu, Administrazioaren sistema informatikoan gorde dezakezu, eta hurrengo saioetan prozesua jarraitu. - Jarraian, hartu izanaren agiria erakutsiko da pantailan (hartu-agiria).
Ondoren, espedientearen egoeraren jarraipena Nire karpeta aplikazioan egin dezakezu.