Boletin Oficial del País Vasco

105. zk., 1998ko ekainaren 8a, astelehena

N.º 105, lunes 8 de junio de 1998


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Xedapen Orokorrak

Disposiciones Generales

Osasuna
Sanidad
2520
2520

AGINDUA, 1998ko maiatzaren 14koa, Osasun sailburuarena, jateko animalien presazko sakrifizioak eraenduko dituzten arauak emateko dena.

ORDEN de 14 de mayo de 1998, del Consejero de Sanidad, por la que se dictan normas que han de regir los sacrificios de urgencia de animales de abasto.

Okela freskoa ekoizteko eta merkaturatzeko osasun-baldintzak ezartzen dituen urtarrilaren 29ko 147/1993 Errege Dekretuaren 2.14 atalean presazko sakrifizio berezia zer den zehazten da eta, hurrengo ataletan, horrelako sakrifizioak burutzeko bete beharreko betekizun batzuk arautzen dira.

El Real Decreto 147/1993, de 29 de enero, por el que se establecen las condiciones sanitarias de producción y comercialización de carnes frescas, define en su artículo 2.14 el sacrificio especial de urgencia, y en artículos posteriores regula una serie de requisitos que han de cumplirse para llevar a cabo ese tipo de sacrificios.

Arau horiek gora-behera, presazko sakrifizio bereziok osasun-arrisku handia dakarte. Izan ere, jateko animaliekin egindako laginketen datuen arabera, okeletan hondakinak agertzen dira.

Ahora bien, y a pesar de la referida regulación, la realización de estos sacrificios especiales de urgencia acarrean un importante riesgo sanitario, lo que se constata en los muestreos realizados en los animales de abasto, cuyos datos dan como resultado residuos en carnes.

Arrazoi horiek guztiek burutzen diren ante-mortem ikuskapenak hobetu egin behar direla adierazten digute; horretarako, animalia sakrifikatzeko agintzen duen albaitariak ziurtagiri bat eman beharko du. Ziurtagirian animaliaren jatorria, eman zaion tratamendua eta ante-mortem azterketaren emaitza zehaztuko dira.

Todo ello aconseja mejorar las inspecciones ante-mortem que se les efectúan, introduciendo el requisito de un certificado emitido por el veterinario que ordena el sacrificio del animal, en el que se reflejará su origen, el tratamiento recibido y el resultado del examen ante-mortem.

Ondorioz, hau

Por todo ello,

XEDATU DUT:

DISPONGO:

1. atala.– Agindu honen xedea honakoa da: jateko animalien presazko sakrifizio bereziak eraenduko dituzten osasun-arauak ezartzea, animalia horien okelak giza kontsumorako egokiak diren zehaztearren.

Artículo 1.– La presente Orden tiene por objeto establecer las normas sanitarias que han de regir el sacrificio especial de urgencia de un animal de abasto, a fin de que pueda determinarse la aptitud de sus carnes para el consumo humano.

2. atala.– Urtarrilaren 29ko 147/1993 Errege Dekretuaren 2.14 atalaren arabera, hauek dira presazko sakrifizio bereziak: istripu baten ondorioz edo gaitz fisiologiko eta funtzional larriak direla-eta albaitari batek agintzen dituenak. Albaitariak animalia garraiatzea ezinezkoa dela uste badu, edo horrek animaliari alferreko oinazeak ekarriko lizkiokeela, presazko sakrifizio berezia hiltegitik kanpo egin daiteke.

Artículo 2.– De conformidad con el artículo 2.14 del Real Decreto 147/1993, de 29 de enero, se entenderá como sacrificio especial de urgencia todo sacrificio ordenado por un veterinario a raíz de un accidente o de trastornos fisiológicos y funcionales graves. El sacrificio especial de urgencia tendrá lugar fuera del matadero cuando el veterinario considere que el transporte del animal resulta imposible o supondría sufrimientos inútiles para el animal.

3. atala.– 1.– Animalia sakrifikatu aurretik, sakrifizioa agindu duen albaitariak ziurtagiri bat bete beharko du, ante-mortem ikuskapenaren emaitzaren berri emanez. Ziurtagirian Agindu honetako eranskinean adierazitako zehaztapenak azalduko dira nahitaez; horietaz gain, jarduneko albaitariak egoki deritzenak gaineratu ahalko ditu.

Artículo 3.– 1.– Previamente al sacrificio, los animales irán acompañados de un certificado del veterinario que hubiere ordenado su sacrificio, en el que se mencione el resultado de la inspección ante-mortem. En dicho certificado constarán necesariamente las especificaciones referidas en el Anexo de esta Orden, sin perjuicio de cuantas otras estime oportuno añadir el veterinario actuante.

2.– Ante-mortem ikuskapena egindakoan animaliak gizakiarentzat arriskugarria izan daitekeen gaitzen bat duela edo gaitz kutsagarri bat barreiatzeko arriskua dagoela ikusten bada, jarduneko albaitariak animalia berehala sakrifikatzeko aginduko du.

2.– Si como consecuencia de la inspección ante-mortem se concluyera que el animal presenta una enfermedad que pueda suponer un peligro para el hombre o un riesgo de diseminación de una enfermedad contagiosa, el veterinario actuante ordenará su inmediato sacrificio.

4. atala.– Sakrifizioa egin ondoren, okelak eta erraiak eraman diren hiltegiko albaitari ofizialak zehaztuko du horiek giza kontsumorako egoki diren, post-mortem ikuskapena eginez. Hori egin ahal izateko, Agindu honetako 3. atalean aipatutako ziurtagiria beharko da.

Artículo 4.– Una vez realizado el sacrificio, la aptitud de las carnes y vísceras para el consumo humano será determinado por el veterinario oficial del matadero al que hayan sido transportadas, tras la correspondiente inspección post-mortem, que no podrá realizarse sin el certificado al que hace referencia el artículo 3 de esta Orden.

5. atala.– Ahal dela, sakrifikatu behar den animalia dagoen lekutik hurbileneko hiltegi baimenduan burutuko da presazko sakrifizioa.

Artículo 5.– El sacrificio de urgencia se intentará que sea realizado en el matadero autorizado más próximo al lugar donde se encuentre el animal a sacrificar.

6. atala.– Animaliak gaitzen baten zioz sakrifikatu badira, okelei azterketa bakteriologikoa eta substantzia antimikrobiarren ikerketa bat egin beharko zaizkie.

Artículo 6.– Las carnes de los animales sacrificados por causa de enfermedad, deberán ser sometidas a un examen bacteriológico y a una investigación de sustancias antimicrobianas.

Nolanahi ere, giza kontsumorako egoki den zehazteko, sakrifizioa egiten denetik gutxienez 24 ordu igarotzen utzi beharko da.

En todo caso, para la determinación de la aptitud para el consumo humano, se dejará transcurrir al menos 24 horas desde el sacrificio.

7. atala.– Hiltegi baimendu bakoitzeko albaitari-zerbitzu ofizialak presazko sakrifizio guztien erregistro berezi bat izango du. Erregistro horretan, batetik, sakrifizioaren zioa eta irizpena jasoko dira eta, bestetik, hiltegiko jarduera erregistroaren berezko datuak.

Artículo 7.– En cada matadero autorizado el servicio veterinario oficial llevará un Registro especial de todos los sacrificios de urgencia, en el que se haga constar el motivo del sacrificio y el dictamen, además de los datos propios del registro de actividad del matadero.

AZKEN XEDAPENA

DISPOSICIÓN FINAL

Agindu hau Euskal Herriko Agintzaritzaren Aldizkarian argitaratu eta biharamunean sartuko da indarrean.

La presente Orden entrará en vigor al día siguiente de su publicación en el Boletín Oficial del País Vasco.

Vitoria-Gasteiz, 1998ko maiatzaren 14a.

En Vitoria-Gasteiz, a 14 de mayo de 1998.

Osasun sailburua,

El Consejero de Sanidad,

IÑAKI AZKUNA URRETA.

IÑAKI AZKUNA URRETA.

ERANSKINA

ANEXO

ALBAITARIAREN ZIRUTAGIRIAK GUTXIENEZ JASO BEHARREKOAK

CONTENIDO MÍNIMO DEL CERTIFICADO VETERINARIO

1.– ANIMALIAREN JATORRIA

1.– ORIGEN DEL ANIMAL

– Jabearen izena eta helbidea.

– Nombre del propietario y dirección.

– Ustiategi-erregistroaren zenbakia.

– Número de registro de explotación.

– Animaliaren espeziea.

– Especie animal.

– Animaliaren identifikazio-zenbakia.

– Número de identificación del animal.

2.– JASOTAKO TRATAMENDUA

2.– TRATAMIENTO RECIBIDO

– Sinatzen duen albaitariak emandako tratamendua.

– Tratamiento administrado por el veterinario firmante. – Otros tratamiento recibidos por el animal, según declaración del propietario, tenedor o responsable del animal.

– Animaliak jasotako beste tratamendu batzuk, animaliaren jabearen, ukandunaren edo arduradunaren arabera.

– Fecha del último tratamiento.

– Azken tratamenduaren data.

3.– RESULTADO DEL EXAMEN ANTE-MORTEM

3.– ANTE-MORTEM AZTERKETAREN EMAITZA

– Cuadro clínico.

– Koadro klinikoa.

– Diagnóstico.

– Diagnostikoa.


Azterketa dokumentala


Análisis documental