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Boletin Oficial del País Vasco

124. zk., 2016ko ekainaren 30a, osteguna

N.º 124, jueves 30 de junio de 2016


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XEDAPEN OROKORRAK

DISPOSICIONES GENERALES

EKONOMIAREN GARAPEN ETA LEHIAKORTASUN SAILA
DEPARTAMENTO DE DESARROLLO ECONÓMICO Y COMPETITIVIDAD
2820
2820

AGINDUA, 2016ko ekainaren 7koa, Ekonomiaren Garapen eta Lehiakortasuneko sailburuarena; horren bidez, untxi-hazkuntzara zuzendutako Euskadiko nekazaritza-ekoizpen ekologikorako Arau Tekniko Espezifikoa argitaratzeko agindu da.

ORDEN de 7 de junio de 2016, de la Consejera de Desarrollo Económico y Competitividad, por la que se ordena la publicación de la Norma Técnica Específica de la producción agraria ecológica de Euskadi para la producción de la cunicultura.

Europako Kontseiluak 2007ko ekainaren 28an emandako 834/2007 (EE) Erregelamenduak, produktu ekologikoak ekoizteari eta etiketatzeari buruzkoak, ekoizpenerako metodo ekologikoen garapen jasangarrirako oinarria eskaintzen du 1. artikuluan. Era berean, produktu ekologikoak ekoizteko, prestatzeko eta banatzeko etapa guztietarako, horiek kontrolatzeko eta ekoizpen ekologikoari erreferentzia egiten dioten etiketak jarri eta publizitatea egiteko jarraibideak erabiltzeko ezartzen dituen arauak babesteko helburu eta printzipio komunak ere eskaintzen ditu.

El Reglamento (CE) n.º 834/2007 del Consejo, de 28 de junio de 2007, sobre producción y etiquetado de los productos ecológicos, según su artículo 1 proporciona la base para el desarrollo sostenible de métodos ecológicos de producción y establece objetivos y principios comunes para respaldar las normas que establece referentes a todas las etapas de producción, preparación y distribución de los productos ecológicos y sus controles así como para el uso de indicaciones en el etiquetado y la publicidad que hagan referencia a la producción ecológica.

Honako hau dio 1. artikuluko 2. zenbakian: «nekazaritzakoak diren eta produktu ekologiko gisa merkaturatu diren edo merkaturatuko diren produktu hauei aplikatuko zaie Erregelamendua: a) nekazaritza-produktu biziak edo eraldatu gabeak b)......».

En su artículo 1, apartado 2 indica que «el Reglamento se aplicará a los siguientes productos que, procedentes de la agricultura, se comercialicen o vayan a comercializarse como ecológicos: a) productos agrarios vivos o no transformados, b)......».

Untxien kasua Erregelamenduaren aplikazio-esparruan sartzen da, zehazki Kontseiluak 2007ko ekainaren 28an emandako 834/2007 (EE) Erregelamenduaren 1. artikuluko 2. zenbakiko a) letran. Animaliak deitura ekologikoaren babespean merkaturatu ahal izateko, aipatutako erregelamenduan eta horren aldarazpenetan ezarritako arau eta printzipio orokorrei jarraituz hazi behar dira.

Los conejos se encuentran dentro del ámbito de aplicación del Reglamento, en concreto dentro del precitado artículo 1, apartado 2, letra a) del Reglamento (CE) n.º 834/2007 del Consejo, de 28 de junio. Para éstos puedan comercializarse al amparo de la denominación ecológica los animales, deberán haber sido criados de acuerdo con las normas y principios generales establecidos en el citado Reglamento y sus modificaciones posteriores.

Geroago, 2008ko irailaren 5ean, 889/2008 (EE) Erregelamendua argitaratu zen, zenbait espezie –behiak, zaldiak, txerriak, ahuntzak, oilategiko hegaztiak eta erleak– ekoizteko eta etiketatzeko arauak eta espezieon kontrolerako aplika daitezkeen arauak ezartzeko, Erregelamendu horren 7. artikuluak dioen legez. Animalia-espezie jakin batzuei aplikatzekoak diren xedapenak ez daude guztiz garatuta, eta denbora gehiago behar da. Horrenbestez, geroagoko prozedura batean aurkeztu behar dira (erregelamendu honetako 2. kontuan hartuzkoan adierazi den bezala). Hori dela eta, erregelamendu honen aplikazio-esparrutik kanpo geratuko dira aipatutakoak ez diren ganadu espezieak. Untxia kanpoan geratuko litzateke, beraz.

Posteriormente se publica el Reglamento (CE) n.º 889/2008, de 5 de septiembre, que establece las normas específicas de producción y su etiquetado y control aplicables las siguientes especies: bovina, equina, porcina, ovina, caprina, aves de corral y abejas tal como se indica en su artículo 7. Las disposiciones de aplicación de determinadas especies animales, por su evolución, requerirá más tiempo, por lo que deberán presentarse en un procedimiento ulterior (tal como se indica en el considerando 2 de este Reglamento). Por ello quedan excluidas del ámbito de aplicación de este Reglamento, entre otras, las especies ganaderas distintas de las mencionadas. Por lo tanto el conejo quedaría excluido.

Kontseiluak 2007ko ekainaren 28an emandako 834/2007 Erregelamenduaren (EEE) 42. artikuluan adierazten denez, animalia-espezie jakin batzuen ekoizpenari aplikatu beharreko xedapenik ez badago, etiketak jartzeko eta kontrolatzeko xedapenak aplikatuko dira. Gainera, arau nazionalak aplikatuko dira, eta horrelakorik egon ezean, Europar Batasuneko kide diren estatuek onartu edo aitortutako arau pribatuak. Orain arte ez da ekoizpen mota horretarako arau teknikorik onetsi estatu mailan.

El Reglamento (CEE) n.º 834/2007 del Consejo, de 28 de junio, en su artículo 42 dispone que en caso de no establecerse disposiciones de aplicación para la producción de determinadas especies animales, serán de aplicación las disposiciones para el etiquetado y control. Además, serán de aplicación las normas nacionales o en su defecto, normas privadas aceptadas o reconocidas por los Estados miembros. Hasta este momento no se ha aprobado ninguna norma técnica para este tipo de producción a nivel estatal.

Autonomia-erkidego honek ezinbestekoa du Nekazaritza Ekologikoaren araubidean erregistratuta dauden eta nagusiki untxi-hazkuntzan diharduten ekoizleak zaintzea. Arestian azaldutakoa aintzat hartuta, Untxien Ekoizpen Ekologikorako Arau Tekniko Espezifikoa egin eta onetsi du horretarako eskumena duen organoak, hots, Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak, Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoari buruzko abenduaren 29ko 10/2006 Legearen 6. artikuluan xedatutakoari jarraituz eta Europako Kontseiluak ekainaren 28an emandako 834/2007 (EEE) Erregelamenduan eta horren aldarazpenetan ezarritako arau eta printzipio orokorrak errespetatuz.

Esta Comunidad Autónoma tiene necesidad de dar cobertura a los operadores registrados en el régimen de Agricultura Ecológica y cuya actividad principal es la cría de conejos. Teniendo en cuenta lo indicado anteriormente, se ha elaborado y aprobado, por el órgano competente para ello en virtud de lo dispuesto en el artículo 6 de la Ley 10/2006, de 29 de diciembre, de Agricultura y Alimentación Ecológica de Euskadi, a la sazón el Consejo de Agricultura y Alimentación Ecológica de Euskadi, la Norma Técnica Específica para la Producción Ecológica del conejo de acuerdo con las normas y principios generales establecidos en el Reglamento (CEE) n.º 834/2007 del Consejo, de 28 de junio, y sus modificaciones posteriores.

Arau Teknikoetan espeziearen ezaugarrietara egokitzen diren xedapenak ematen dira, honakoei buruzkoak: bihurketa, animalien jatorria, elikadura, profilaxia eta albaitariak eman beharreko zaintza, hazteko arauak eta haztegien eta instalazioen mantentze-lana, kudeaketa zooteknikorako metodoak, animalien eta animalia-produktuen garraioa eta identifikazioa.

En las Normas Técnicas se adoptan disposiciones que se adaptan a las características de la especie relativas a conversión, origen de los animales, alimentación, profilaxis y cuidados veterinarios, reglas de cría y mantenimiento de granjas e instalaciones, métodos de gestión zootécnica, transporte e identificación de animales y productos animales.

Era berean, abenduaren 29ko 10/2006 Legearen 6.1.c) artikuluan xedatutakoa aplikatuz, 2009ko maiatzaren 20an, Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak Ekonomiaren Garapen eta Lehiakortasun Sailari proposatu zion –nekazaritza arloan eskumena duen Euskal Autonomia Erkidegoko Administrazio Orokorreko saila den heinean– argitara eman zezala untxi-hazkuntza ekologikoa arautzen duen araua, hau da, Untxien Ekoizpenerako Euskadiko Nekazaritza Ekoizpen Ekologikoari buruzko Erregelamendu Tekniko Espezifikoa.

Así mismo, en aplicación de lo dispuesto en el precitado artículo 6.1.c) de la Ley 10/2006, de 29 de diciembre, el 20 de mayo de 2009, el Consejo de Agricultura y Alimentación Ecológica de Euskadi propone al Departamento de Desarrollo Económico y Competitividad, Departamento competente en materia agraria, la publicación de la norma que regula la cunicultura ecológica, Normativa Técnica Específica de Producción Agraria Ecológica de Euskadi para la producción del conejo.

Europako Parlamentuak eta Europako Kontseiluak 2015eko irailaren 9an emandako 2015/1535 (EB) Zuzentarauaren bidez, araubide teknikoen berri eta gizarteari informazioa emateko zerbitzuei buruzko arauen berri emateko prozedura ezarri da. Arau tekniko hau eman aurretik –zeina zuzentarau horrek xedatutakoaren arabera araudi teknikoa baita–, Batasunaren arau horren 5. eta 9. artikuluetan ageri den jakinarazte-prozedura bete da, eta, hala, Batzordeari araudi teknikoaren proiektuaren berri eman zaionetik araua ezarri den arte igaro beharreko hiru hilabeteko epea errespetatu da. Prozedura horren xedea da arau eta araubide tekniko horien inguruan gardentasunez jardutea eta horiek kontrolatzea, Europar Batasuneko kide diren estatuen artean arrazoirik gabeko oztopoak sortzeko arriskua murrizte aldera.

Además la presente norma técnica, en la medida que constituye un reglamento técnico a efectos de lo dispuesto en la Directiva (UE) 2015/1535 del Parlamento Europeo y del Consejo de 9 de septiembre de 2015 por la que se establece un procedimiento de información en materia de reglamentaciones técnicas y de reglas relativas a los servicios de la sociedad de la información, ha sido debidamente sometida, previamente a su adopción, al procedimiento de notificación previsto en los artículos 5 y 9 de la mencionada norma comunitaria, respetando el plazo de tres meses establecido en la Directiva entre la comunicación del proyecto de reglamento técnico a la Comisión y la adopción del mismo. Este procedimiento tiene por objeto proporcionar transparencia y control en relación con dichas normas y reglamentaciones técnicas, reduciendo así el riesgo de creación de obstáculos injustificados entre los Estados miembros.

Ondorioz, honako hau

En su virtud,

EBAZTEN DUT:
RESUELVO:

Untxi-ekoizpenerako Euskadiko Nekazaritza Ekoizpen Ekologikorako Arau Tekniko Espezifikoa argitara dadin agintzea. Agindu honi gehitu zaion eranskinean ageri da.

Ordenar la publicación de las Norma Técnica Específica de la Producción Agraria Ecológica de Euskadi para la producción del conejo que se acompaña en el anexo a esta Orden.

Vitoria-Gasteiz, 2016ko ekainaren 7a.

En Vitoria-Gasteiz, a 7 de junio de 2016.

Ekonomiaren Garapen eta Lehiakortasuneko sailburua,

La Consejera de Desarrollo Económico y Competitividad,

MARÍA ARANZAZU TAPIA OTAEGUI.

MARÍA ARANZAZU TAPIA OTAEGUI.

ERANSKINA
ANEXO
1.– Aplikazio-esparrua.
1.– Ámbito de aplicación.

1.1.– Untxi arrunta (Oryctolagus cuniculus) hazten duten eta produktuak nekazaritzako ekoizpen ekologikoaren bereizgarriekin merkaturatu nahi dituzten ekoizleei aplikatzekoa da atal hau.

1.1.– Esta sección es de aplicación a todos los operadores que se dediquen a la cría del conejo común (Oryctolagus cuniculus) y que quieran comercializar sus productos con los distintivos de la producción agraria ecológica.

1.2.– Untxi ekologikoaren ekoizleek Europako Kontseiluaren 834/2007 Erregelamendua (EE) eta Europako Batzordearen 889/2008 (EE) Erregelamendua bete behar dituzte. Jarraian ageri diren xedapenek 889/2008 (EE) Erregelamenduaren xedapenak osatzen dituzte.

1.2.– Los productores de conejos ecológicos tienen que cumplir el Reglamento (CE) 834/2007 del Consejo y el Reglamento (CE) 889/2008 de la Comisión. Las disposiciones que se establecen a continuación complementan las disposiciones del Reglamento (CE) 889/2008.

1.3.– Arau Tekniko honen baldintzak ez zaizkie aplikatuko Europar Batasuneko kide diren beste estatu batzuetan ekoitzitako produktu ekologikoei, 834/2007 (EE) Erregelamenduari jarraituz.

1.3.– Los requisitos de esta Norma Técnica no se aplicarán a productos ecológicos que pudieran ser producidos en otros Estados miembros de conformidad con el Reglamento (CE) n.º 834/2007.

2.– Animalien jatorria.
2.– Procedencia de los animales.

2.1.– Merkaturatzeko diren gizentze-untxiek untxi-hazkuntza ekologikorako arauen arabera jaio eta hazitakoak izan behar dute.

2.1.– Los conejos de engorde destinados a la comercialización tendrán que haber nacido y sido criados según las normas de la cunicultura ecológica.

2.2.– Ustiategi batean ekologikoak ez diren animaliak hazi nahi izanez gero, animalia ekologikoen kopuru nahikoa ez dagoelako bakarrik izango da, eta honako baldintzak bete behar dira:

2.2.– Se podrán introducir animales no ecológicos en una explotación con fines de cría únicamente cuando no se disponga de un número suficiente de animales ecológicos y siempre que se cumplan las condiciones siguientes:

a) Lehen aldiz untxi saldo bat osatzen denean, ekologikoak ez diren untxikumeak nekazaritza-ekoizpen ekologikoaren arauen arabera haziko dira, titia kentzen zaien momentutik aurrera. Hazteko animaliei dagokienez, ez da egongo ekologikoak ez diren animaliak sartzeko mugarik, saldoa osatzen den lehenengo aldia bada.

a) Cuando se constituya por primera vez una manada, los gazapos no ecológicos se criarán según las normas de la producción agraria ecológica desde el destete. Respecto a los animales reproductores no habrá limitación para la introducción de animales no ecológicos en caso de constitución de la manada por primera vez.

b) Hazteko animaliak ordezkatu ahal izateko, ekologikoak ez diren eta inoiz kumerik izan ez duten % 20ra bitarteko eme kopurua sartu ahalko da saldoan (saldoan dagoen eme kopurua x % 20). Ustiategian dauden animalia helduen kopuru osoa kontuan hartuta kalkulatzen da ehuneko hori. Gainera, saldoan sartzen diren hazteko animaliek, eme zein arrek, 4 hilabete baino gutxiago izan behar dituzte.

b) Para poder reponer los animales reproductores, se podrán introducir anualmente hasta un 20% de hembras nulíparas no ecológicas en una manada ecológica (número de hembras presentes x el 20%). Este porcentaje se calcula sobre el total de animales adultos presentes en la explotación. Además, los animales reproductores que entren en la manada, machos y hembras, tendrán menos de 4 meses.

c) Ondoren ageri diren kasuetan, ehuneko hori % 40ra igo daiteke, agintaritza eskudunak horretarako baimena ematen badu:

c) Este porcentaje puede elevarse hasta el 40%, sujeto a la autorización previa de la autoridad competente, en los casos siguientes:

i) Ustiategia asko handitu nahi denean.

i) Cuando se emprenda una importante ampliación de la explotación.

ii) Arraza aldatu nahi denean.

ii) Cuando se proceda a un cambio de raza.

iii) Gaixotasun edo hondamendiren baten ondorioz animalia asko hil direnean eta araudiak ekoizpenerako salbuespenetarako ezarritako baldintzak betetzen direnean (889/2008/EE Erregelamendua, 6. kapitulua).

iii) Cuando se haya producido una elevada mortalidad causada por enfermedad o catástrofe, y se cumplan los requisitos establecidos en la normativa en relación con la concesión de excepciones de producción, Reglamento (CE) 889/2008, Capítulo 6.

3.– Animalien bihurketa.
3.– Conversión de los animales.

3.1.– Ustiategi ekologikoan sartzen den eta ekologikoa ez den animalia orok bihurketa aldi bat igaro behar du, gutxienez 3 hilabetekoa.

3.1.– Cualquier animal no ecológico que entre en una explotación ecológica tendrá que pasar un periodo de conversión mínimo de 3 meses.

3.2.– Jarduerari ekiten zaion momentuan jada ustiategian dauden hazteko animalien eta horietatik eratorritako produktuen kasuan, nekazaritza-ekoizpen ekologikorako arauen arabera, aurreko puntuan adierazitako bihurketa-aldia igaro ondoren jo ahalko dira ekologikotzat.

3.2.– Los animales reproductores que ya estén en la explotación en el momento en que se inicia la actividad según las normas de la producción agraria ecológica, así como sus productos, podrán ser ecológicos después de pasar el periodo de conversión establecido en el punto anterior.

4.– Animaliak gordetzea eta hazteko metodoak.
4.– Alojamientos y métodos de cría.

4.1.– Debekatuta dago ekologikoak diren untxiak eta ez direnak ustiategi berean ekoiztea.

4.1.– Se prohíbe la producción de conejos ecológicos y no ecológicos en una misma explotación.

4.2.– Bestalde, 834/2007 (EE) Erregelamenduaren 14. artikuluko 1. zenbakiko b) letraren iii) puntuaren arabera, belarjaleek bazkatzeko larreetarako sarbidea izan behar dute, egoerak horretarako bide ematen duen aldiro. Horrenbestez, untxiek belar-parkeetan bazka dezaketela bermatu behar da, betiere animaliaren egoera fisiologikoak eta/edo eguraldiak horretarako aukera ematen badute.

4.2.– De conformidad con el artículo 14, apartado 1, letra b), inciso iii), del Reglamento (CE) 834/2007, los herbívoros deben tener acceso a pastizales para pastar siempre que las condiciones lo permitan. Por tanto se debe garantizar el acceso de los conejos al pasto en parques de hierba siempre que el estado fisiológico del animal y/o las condiciones meteorológicas lo permitan.

Aurreko paragrafoan adierazitako arrazoiak edo Batasunaren araudiak ezarritako betebeharrak direla medio, untxiek belar-parkeetan bazkatu ezin badute, gutxienez aire zabalean egoteko leku bat izan behar dute. Leku hori zati batean estalita egon daiteke, eta, gutxienez, hiru aldetatik irekita egon behar du (aire zabalean eta eguzki-argiak emateko moduan). Gainera, belar-parkeetarako sarbidea mugatzen bada edo untxien beharrizanei erantzuteko nahikoa ez bada, behar besteko bazka landugabea eta bestelako material egokiak izan behar dituzte momentu guztietan.

Cuando, por las restricciones mencionadas en el párrafo anterior u obligaciones impuestas por la normativa comunitaria, no puedan acceder al pasto en parques de hierba, tendrán al menos acceso a una zona de ejercicio al aire libre que puede estar parcialmente cubierta y que tendrá que estar abierta al menos en tres lados (al aire libre y a la luz solar). Además, cuando se restrinja el acceso a parques de hierba o cuando la cobertura no sea suficiente para satisfacer sus necesidades se garantizará, en todo momento, cantidades suficientes de forrajes bastos y de otros materiales adecuados.

4.3.– Animaliak gordetzeko lekuen baldintzek bat etorri behar dute 889/2008 (EE) Erregelamenduaren 10. artikuluan ezarritakoarekin. Animaliak lurrean hazi behar dira, eta debekatuta daude alanbrez eta/edo xaretaz egindako solairuak. Barrualdeko eta aire zabalean egoteko lekuen zorua (belar-parkearena izan ezik) betoiarekin edo errazago garbitzeko eta desinfektatzeko materialekin zigilatu daiteke. Ezin da egon barrualdetik kanpoaldera pasatzen uzten ez duen hesirik edo tranpa-oholik.

4.3.– Las condiciones de los alojamientos tienen que ser acordes con lo establecido en el artículo 10 del Reglamento (CE) 889/2008. Los animales se deberán criar sobre el suelo y no está permitido el uso de pisos de alambre y/o rejillas. El suelo de las zonas interiores y de las áreas de ejercicio al aire libre (excepto la del parque de hierba) se puede sellar con hormigón o materiales que faciliten su limpieza y desinfección. No puede haber barreras o trampillas que impidan el tránsito entre la zona interior y esta área de ejercicio.

4.4.– Barruko espazioetan eta aire zabalean egoteko lekuetan –itxita baldin badaude– etzalekuak egon behar dira, lastoarekin edo kimikoki tratatuak izan ez diren beste material natural batzuekin eginak. Etzaleku hori garbi eta lehor mantendu behar da.

4.4.– Es obligatorio el uso de lecho en los espacios interiores y en las áreas de ejercicio al aire libre, en caso de estar selladas, constituido por paja u otros materiales naturales no tratados químicamente. Este lecho se tendrá que mantener limpio y seco.

4.5.– Honela hazi daitezke untxiak:

4.5.– Los sistemas de cría pueden ser:

– Untxitegietan: belar-parkeetarako sarbidea duten leku finkoak.

– En «conejar»: alojamientos fijos con acceso a parques de hierba.

– Kaiola mugikorretan: larrean tokiz aldatuz doazen kaiola mugikorrak.

– En «jaulas móviles»: alojamientos móviles que se van desplazando en un pasto.

Honakoak izango dira gutxieneko azalerak:

Las superficies mínimas, serán:

(Ikus .PDF)
(Véase el .PDF)

4.6.– Osasun-arrazoiak direla-eta, untxi saldo bakoitza hazi ostean, horiek gordetzeko erabilitako leku guztiak hustu behar dira. Denbora-tarte horretan, eraikuntza eta bertako taldeak garbitu eta desinfektatu behar dira. Lekua desinfektatu ondoren, gutxienez 15 egunez egon behar du hutsik. Ekoizpenerako lekuak eta taldeak garbitu eta desinfektatzeko, 889/2008 (EE) Erregelamenduaren VII. eranskinaren 1. atalean ageri diren produktuak bakarrik erabili ahal dira.

4.6.– Por razones sanitarias, los alojamientos deberán vaciarse después de la cría de cada lote de conejos. Durante este período, el edificio y sus equipos deberán limpiarse y desinfectarse. El tiempo de vacío mínimo será de 15 días desde la desinfección. Los alojamientos y los equipos de producción sólo se podrán limpiar y desinfectar con productos incluidos en la parte 1 del Anexo VII del Reglamento (CE) 889/2008.

Larreak edo belar-parkeak gutxienez 40 egunez egon behar dira hutsik, osasun-arrazoiengatik.

La duración del vacío sanitario de los pastos o parques de hierba debe ser, como mínimo, de 40 días.

4.7.– Ustiategiko ganaduaren guztizko pisuak ezingo du gainditu urtean nekazaritzarako azaleraren hektarea bakoitzeko 170 nitrogeno kiloko kopurua.

4.7.– La carga ganadera total debe ser tal que no supere los 170 kilogramos de nitrógeno anuales por hectárea de superficie agrícola:

(Ikus .PDF)
(Véase el .PDF)
5.– Animalien kudeaketa.
5.– Gestión de los animales.

5.1.– Ordezkatzeko untxi emeen lehenengo estalketa ezingo da 4 hilabete baino lehenago egin. Arren kasuan hilabete gehiago itxarotea komeni da.

5.1.– La primera monta de las hembras de reposición no podrá efectuarse antes de los 4 meses. Se recomienda un mes más para los machos.

5.2.– Arraren gelatxoan egingo da estalketa, erditu eta 30 egunetara sartuko da, gutxienez.

5.2.– La monta se realizará en el cubículo del macho y se realizará, como mínimo, 30 días después del parto.

5.3.– Erditzeko habia emeak erabiltzeko moduan egon behar da erditu baino 7 egun lehenagotik.

5.3.– El nidal para el parto deberá estar a disposición de la hembra al menos 7 días antes del parto.

5.4.– Kumea jaio eta gutxienez 30 egunetara kenduko zaio titia.

5.4.– El destete se realizará, como mínimo, a los 30 días.

5.5.– Haragia ekoizteko diren untxiak ezingo dira 90 egun bete aurretik hil.

5.5.– Los conejos destinados a la producción de carne no se podrán sacrificar antes de los 90 días de edad.

5.6.– Ordezkatzeko diren animalietan, % 20 izatea derrigorrezkoa izango da. Bigarren atalean ezarritako baldintzen arabera sartu ahalko dira ustiategi ekologikoan.

5.6.– Será obligatorio mantener un número de animales de reposición del 20%, que podrán introducirse en la explotación ecológica según las condiciones fijadas en el apartado 2.

5.7.– Argi artifiziala erabili ahalko da hazteko animalientzako, argi naturalaren osagarri modura, betiere 8 orduko iluntasun tarte bat badute, etenik gabekoa.

5.7.– Está autorizada la utilización de luz artificial para los animales reproductores, como complemento de la natural, siempre que tengan un periodo de oscuridad ininterrumpido de 8 horas.

6.– Elikadura.
6.– Alimentación.

6.1.– Lehengai ekologikoekin elikatuko dira untxiak. Animaliek ekoizpen-etapa bakoitzean duten elikatzeko beharrizana asebete behar da. Animaliek edateko ura eduki behar dute uneoro, ura edateko egokiak diren lekuetan.

6.1.– Los conejos se alimentarán con materias primas ecológicas. Se tendrán que satisfacer las necesidades nutritivas de cada una de las etapas productivas de los animales. Los animales deberán disponer permanentemente de agua de bebida, en bebederos apropiados.

6.2.– Ama-esnearekin elikatu behar dira untxikumeak.

6.2.– Los gazapos tendrán que ser alimentados con leche materna.

6.3.– Gutxienez untxi helduen eta titia kendu zaien untxi gazteen eguneko anoaren % 60 bazka landugabeak osatu behar du, ahal izanez gero bazka berde, idor edo urgabetuak. Gehiengoa korbearekin edo bazkarekin eman behar da.

6.3.– Al menos un 60% (referido en materia seca) de la ración diaria de los adultos y de los jóvenes después del destete deberá estar constituido por forrajes groseros, de preferencia verdes, secos o deshidratados. La mayor parte deberá darse en rastrillos o forrajeras.

6.4.– Bestalde, 889/2008 (EE) Erregelamenduaren 21. artikuluan ageri da animalientzako anoei bihurtzen ari diren elikagaiak gehitzeko aukera.

6.4.– La incorporación de alimentos en conversión en la ración de los animales se establece en el artículo 21 del Reglamento (CE) 889/2008.

6.5.– Gehigarriak, lagungarri teknologikoak eta animalientzako elikaduraren arloan erabiltzen diren beste produktu batzuk erabili ahalko dira nekazaritza-ekoizpen ekologikoan, betiere 889/2008 (EE) Erregelamenduaren VI. eranskinean ageri badira.

6.5.– Los aditivos, auxiliares tecnológicos y otros productos utilizados en alimentación animal se pueden utilizar en producción agraria ecológica siempre y cuando estén incluidos en el Anexo VI del Reglamento (CE) 889/2008.

6.6.– Elikagaien jatorriari dagokionez, 889/2008 (EE) Erregelamenduaren 19. artikuluan animalia belarjaleen kasurako ezarritakoa bete behar da. Gutxienez pentsuaren % 60 ustiategitik bertatik atera behar da, eta, hori ezinezkoa bada, inguruko beste ustiategi ekologiko batzuekin lankidetzan ekoitzi.

6.6.– Respecto al origen de los alimentos se cumplirá lo establecido en el Reglamento (CE) 889/2008, artículo 19, para los animales herbívoros. Al menos el 60% de los piensos deberá proceder de la propia explotación o, si ello no es posible, deberá producirse en colaboración con otras explotaciones ecológicas de la zona.

7.– Profilaxia eta albaitariaren tratamenduak.
7.– Profilaxis y tratamientos veterinarios.

Profilaxiari eta albaitariak eman beharreko zaintzari buruzko xedapenak 889/2008 (EE) Erregelamenduaren 23. eta 24. artikuluetan ageri dira.

Las disposiciones relativas a la profilaxis y a las atenciones veterinarias se establecen en los artículos 23 y 24 del Reglamento (CE) 889/2008.


Azterketa dokumentala


Análisis documental