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Boletin Oficial del País Vasco

139. zk., 2012ko uztailaren 17a, asteartea

N.º 139, martes 17 de julio de 2012


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XEDAPEN OROKORRAK

DISPOSICIONES GENERALES

INGURUMEN, LURRALDE PLANGINTZA, NEKAZARITZA ETA ARRANTZA SAILA
DEPARTAMENTO DE MEDIO AMBIENTE, PLANIFICACIÓN TERRITORIAL, AGRICULTURA Y PESCA
3257
3257

AGINDUA, 2012ko martxoaren 7koa, Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuarena, «Getariako txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» Jatorrizko Deituraren Erregelamendua aldatzen duena.

ORDEN de 7 de marzo de 2012, de la Consejera de Medio Ambiente, Planificación Territorial, Agricultura y Pesca, por la que se modifica el Reglamento de la Denominación de Origen «Getariako txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria».

Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuaren 2008ko irailaren 17ko Aginduaren bidez «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» Jatorrizko Deituraren Erregelamendua bategin zen (2008ko urriaren 15eko EHAA, 197. zk. Hutsen zuzenketak: 2008ko urriaren 28ko EHAA, 206. zk., eta 215. zenbakia). Harrezkero, Elikagaigintzako Industriaren eta Merkatuen Zuzendaritzaren 2009ko azaroaren 30eko Ebazpenaren bidez gorago azaldutako agindua argitaratu zen Estatuko Buletin Ofizialeko 2. zenbakian, 2010eko urtarrilaren 2an.

Mediante Orden de 17 de septiembre de 2008, del Consejero de Agricultura, Pesca y Alimentación, se refundió el Reglamento de la Denominación de Origen «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» (BOPV n.º 197, de 15 de octubre de 2008. Corrección de errores BOPV n.º 206, de 28 de octubre de 2008 y n.º 215). Posteriormente, mediante Resolución de 30 de noviembre de 2009, de la Dirección General de Industria y Mercados Alimentarios, se publicó la citada Orden en el Boletín Oficial del Estado n.º 2, de 2 de enero de 2010.

Jatorrizko Deituraren Kontseilu Arautzaileak, haren presidenteak 2011ko azaroaren 18an igorritako idazkiaren bidez, erabaki du Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantza Sailari Deituraren Erregelamendua aldatzeko eskatzea.

El Consejo Regulador de la Denominación de Origen, mediante escrito de su Presidente de 18 de noviembre de 2011 ha acordado solicitar al Departamento de Medio Ambiente, Planificación Territorial Agricultura y Pesca la modificación del Reglamento de la Denominación.

Aldaketak egokitzapen txikiak dakartza, alegia, ezaugarri organoleptikoak, osoko alkohol graduazioaren beheko muga, garraztasun osoa eta guztizko azukreen gehieneko muga. Garrantzi txikiko aldaketa denez, Batzordearen 2009ko uztailaren 14ko 607/2009/EE Erregelamenduaren xedapen iragankorrei buruzko 73. artikuluko 1.d) aplikatu behar da. Erregelamendu horren bidez, Kontseiluaren 479/2008/EE Erregelamenduaren aplikatu beharreko zenbait xedapen ezartzen dira, jatorrizko deiturei eta babestutako adierazpen geografikoei, izen tradizionalei, etiketei eta mahastizaintzako eta ardogintzako zenbait produkturen aurkezpenari dagokienez.

La modificación se refiere a ligeras adaptaciones, incluyendo las características organolépticas, el límite inferior de la graduación alcohólica total y de la acidez total, y el límite máximo de azucares totales. Al considerarse de menor importancia, le es aplicable el punto 1.d) del artículo 73 relativo a las disposiciones transitorias del Reglamento (CE) n.º 607/2009, de la Comisión de 14 de julio de 2009 por el que se establecen determinadas disposiciones de aplicación del reglamento (CE) n.º 479/2008, del Consejo, en lo que atañe a las denominaciones de origen e indicaciones geográficas protegidas, a los términos tradicionales, al etiquetado y a la presentación de determinados productos vitivinícolas.

Hori dena kontuan izanik, hauxe

En virtud de todo lo expuesto,

XEDATZEN DUT:
DISPONGO:

Artikulu bakarra.– «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» jatorrizko Deituraren Erregelamenduaren aldaketa.

Artículo único.– Modificación del Reglamento de la Denominación de Origen «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria».

«Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» Jatorrizko Deituraren Erregelamenduaren testu bategina onartzen duen Nekazaritza, Arrantza eta Elikadurako sailburuaren 2008ko irailaren 17ko Aginduaren eranskineko «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» Jatorrizko Deituraren Erregelamendua honelaxe aldatu da:

El Reglamento de la Denominación de Origen «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria» que figura como anexo a la Orden de 17 de septiembre de 2008, del Consejero de Agricultura, Pesca y Alimentación, por la que se aprueba el Texto Refundido del Reglamento de la Denominación de Origen «Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria», queda modificado de la forma siguiente:

Bat.– 13. artikulua honela idatzita geratuko da:

Uno.– El artículo 13 queda redactado como sigue:

«Hauexek dira "Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria" jatorrizko deituraren itzalpeko ardoen motak eta beraien ezaugarri analitikoak:

«Los tipos y características analíticas de los vinos amparados por la Denominación de Origen "Getariako Txakolina/Txakoli de Getaria/Chacolí de Getaria", son los siguientes:

● Lortutako gutxieneko alkohol-gradua % 9,5 vol.

● Graduación alcohólica adquirida mínima: 9,5% vol.

● gutxieneko alkohol-gradua: % 9,5 vol.

● Graduación alcohólica total mínima: 9,5% vol.

● Azukreak guztira (fruktosa eta glukosan adierazita). < 9 gr/l.

● Azúcares totales (expresados en fructosa y glucosa): < 9gr/l.

● Guztizko garraztasuna: > 3,5 gr/l.

● Acidez total: > 3,5 gr/l.

● Garraztasun lurrunkorra. < 0,8 gr/l.

● Acidez volátil: < 0,8 gr/l.

● Sufre dioxidoa guztira:* 180 mg/l ardo zurientzat, barrikan hartzitutako ardo zurientzat eta gorrientzat eta 140 mg/l beltzentzat».

● Dióxido de azufre total: 180 mg/l para blancos, blancos fermentados en barrica y rosados y 140 mg/l para tintos».

Bi.– Hau da 14. artikuluaren testu berria:

Dos.– El artículo 14 queda redactado como sigue:

«1.– Izenduraren kalifikazioa duten ardoek Kontseilu Arauemaileak ezarritako ezaugarri organoleptikoak eduki behar dituzte, batez ere usainari, koloreari eta zaporeari dagokienez. Ardo batek ezaugarri horiez ezarritakoa betetzen ez badu eta horrek beraren kalitatea narriatzen badu, edo beraren elaborazioan arautegi honetan edo indarreko legerian ezarritako aginduetako bat bete ez bada, Kontseilu Arauemaileak kalifikazioa kenduko dio, eta horrek berekin ekarriko du ukitutako partidan jatorrizko izendura erabiltzeko eskubidea galtzea.

«1.– Los vinos calificados deberán mantener las cualidades organolépticas características de los mismos, especialmente en cuanto a aroma, color, y sabor, conforme a los que establezca el Consejo Regulador. En el caso de que se constate alguna alteración de estas características en detrimento de la calidad, o que en su elaboración se hayan incumplido los preceptos de este reglamento o de los señalados en la legislación vigente, el vino será descalificado por el Consejo Regulador lo que conllevará la pérdida del derecho al uso de la denominación en la partida afectada.

Sailkapen organoleptikoa kontseilu arautzaileak ezarritako prozeduraren bidez egingo da, horretarako, Dastatze batzordeak dastatze fitxan agertutako aldeak hartuko ditu kontuan:

La calificación organoléptica se realizará conforme al Procedimiento establecido por el Consejo Regulador, para lo cual el Comité de Cata tendrá en cuenta los aspectos reflejados en la Ficha de Cata.

2.1.– Txakolin zuria:

2.1.– Txakoli blanco:

● Ikusmen fasea: horia, berde argia urre kolorera.

● Fase visual: color amarillo verde pálido a dorado.

● Usaimen fasea: freskoa, fruta berdeen usain gozoa, belarkara usaina.

● Fase olfativa fresco con aromas a frutas verdes, herbáceo.

● Dastatze fasea: harmonikoa garraztasun ukitu orekatuarekin, sentsazio karboniko fina eta dastatu osteko nolabaiteko gustu garratza.

● Fase gustativa: armónico con un toque de equilibrada acidez, fina sensación de carbónico con cierto postgusto amargo.

2.2.– Txakolin gorria:

2.2.– Txakoli rosado:

● Ikusmen fasea: tonu arrosak fuksiara, distiratsua, gardena.

● Fase visual: tonos rosados a fucsia, brillante, cristalino.

● Usaimen fasea: zitriko notak, fruta berdeak.

● Fase olfativa: notas cítricas, frutas verdes.

● Dastatze fasea: Harmoniatsua, fruta gorri garratzak dakartza gogora, sentsazio karbonikoa.

● Fase gustativa: armonioso con recuerdos a frutas rojas ácida, sensación carbónico.

Txakolin beltza:

2.3.– Txakoli tinto:

● Ikusmen fasea: gorri-granatea, burbuila karboniko txiki batzuk atzematen dira.

● Fase visual: rojos-granate, apreciándose pequeñas burbujas de carbónico.

● Usaimen fasea: Basafruituak, masusta, mugurdia.

● Fase olfativa: aromas a frutos del bosque, mora, frambuesa.

● Dastatze fasea: apur bat garratza eta karbonikoa.

● Fase gustativa: ligera acidez y presencia de carbónico.

2.4.– Barrikan hartzituriko txakolin zuria:

2.4.– Txakoli blanco fermentado en barrica:

● Ikusmen fasea: horia urre koloreko tonura.

● Fase visual: amarillo a tonos dorados.

● Usaimen fasea: intentsitate ertaina.

● Fase olfativa: intensidad media.

● Dastatze fasea: orekatua egur berriaren notekin.

● Fase gustativa: equilibrado con notas de madera nueva».

AZKEN XEDAPENA
DISPOSICIÓN FINAL

Agindu hau Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkarian argitaratu eta hurrengo egunean jarriko da indarrean.

La presente Orden entrará en vigor el día siguiente al de su publicación en el Boletín Oficial del País Vasco.

Vitoria-Gasteiz, 2012ko martxoaren 7a.

En Vitoria-Gasteiz, a 7 de marzo de 2012.

Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburua,

La Consejera de Medio Ambiente, Planificación Territorial, Agricultura y Pesca,

MarÍa del Pilar Unzalu Pérez de Eulate.

MarÍa del Pilar Unzalu Pérez de Eulate.


Azterketa dokumentala


Análisis documental