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Boletin Oficial del País Vasco

139. zk., 2012ko uztailaren 17a, asteartea

N.º 139, martes 17 de julio de 2012


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XEDAPEN OROKORRAK

DISPOSICIONES GENERALES

INGURUMEN, LURRALDE PLANGINTZA, NEKAZARITZA ETA ARRANTZA SAILA
DEPARTAMENTO DE MEDIO AMBIENTE, PLANIFICACIÓN TERRITORIAL, AGRICULTURA Y PESCA
3255
3255

AGINDUA, 2012ko martxoaren 7koa, Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuarena. Honen bidez, «Arabako txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava» jatorri-deituraren erregelamendua aldatzen da.

ORDEN de 7 de marzo de 2012, de la Consejera de Medio Ambiente, Planificación Territorial, Agricultura y Pesca, por la que se modifica el reglamento de la denominación de origen «Arabako txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava».

Nekazaritza, Arrantza eta Elikadurako sailburuaren 2008ko irailaren 17ko Aginduaren bidez, «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava» jatorri-deituraren erregelamendua aldatu zen (2008ko abuztuaren 6ko EHAA, 149. zk. Hutsen zuzenketa, 2008ko abuztuaren 29ko EHAA, 164 zk., eta 2008ko urriaren 28koa, 206. zk.). Harrezkero, Elikagaigintzako Industriaren eta Merkatuen Zuzendaritzaren 2009ko azaroaren 30eko Ebazpenaren bidez, gorago azaldutako agindua argitaratu zen, Estatuko Buletin Ofizialeko 310. zenbakian, 2009ko abenduaren 25ean).

Mediante Orden de 17 de junio de 2008, del Consejero de Agricultura, Pesca y Alimentación, se modificó el Reglamento de la Denominación de Origen «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava», y se aprobó su texto refundido (BOPV n.º 148, de 6 de agosto de 2008. Corrección de errores BOPV n.º 164, de 29 de agosto de 2008 y n.º 206, de 28 de octubre de 2008). Posteriormente, mediante Resolución de 30 de noviembre de 2009, de la Dirección General de Industria y Mercados Alimentarios, se publicó la citada Orden en el Boletín Oficial del Estado n.º 310, de 25 de diciembre de 2009.

Jatorri-deituraren kontseilu arautzailek presidentearen 2011ko urriaren 21eko idazkiaren bidez eskatu dio Ingurumena, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantza Sailari deituraren baldintza-agiriaren aldaketa, baita erregelamenduaren 8. artikuluaren aldaketa ere, osoko bilkuraren 2011ko otsailaren 23ko erabakiarekin bat etorrita. Eskaera horrekin aldaketa-prozedurari ekiten zaio.

El Consejo Regulador de la Denominación de Origen mediante escrito de su Presidente de 21 de octubre de 2011, ha solicitado al Departamento de Medio Ambiente, Planificación Territorial, Agricultura y Pesca la modificación del pliego de condiciones de la Denominación, incluyendo la del artículo 8 del Reglamento, solicitado en virtud del acuerdo del Pleno de 23 de febrero de 2011. Con dicha solicitud se inicia el procedimiento de modificación.

Aldaketa hori gehieneko atarramentua hektareako handitzeari eta egokitzapen txikiak egiteari dagokio. Egokitzapenak honako hauek dira: ezaugarri organoleptikoak, alkohol gradu guztizkoaren eta guztizko garraztasunaren beheko muga, eta ardo lehorraren definizioari eginiko egokitzapena. Garrantzi txikiko aldaketa denez, Batzordearen 2009ko uztailaren 14ko 607/2009/EE Erregelamenduaren xedapen iragankorri buruzko 73. artikuluko 1.d) aplikatu behar da. Erregelamendu horren bidez, Kontseiluaren 479/2008/EE Erregelamenduaren aplikatu beharreko zenbait xedapen ezartzen dira, jatorri-deiturei eta babestutako adierazpen geografikoei, izen tradizionalei, etiketei eta mahastizaintzako eta ardogintzako zenbait produkturen aurkezpenari dagokienez.

Esta modificación se refiere a la ampliación del rendimiento máximo por hectárea así como a realización de ligeras adaptaciones, incluyendo las características organolépticas, el límite inferior de la graduación alcohólica total y de la acidez total, y a la adaptación a la definición de vinos secos. Al considerarse de menor importancia, le es aplicable el punto 1.d) del artículo 73 relativo a las Disposiciones transitorias del Reglamento (CE) n.º 607/2009, de la Comisión de 14 de julio de 2009 por el que se establecen determinadas disposiciones de aplicación del Reglamento (CE) n.º 479/2008, del Consejo, en lo que atañe a las denominaciones de origen e indicaciones geográficas protegidas, a los términos tradicionales, al etiquetado y a la presentación de determinados productos vitivinícolas.

Hori dena kontuan izanik, honako hau

En virtud de todo lo expuesto,

XEDATZEN DUT:
DISPONGO:

Artikulu bakarra.– «Arabako Txakolina /Txakoli de Álava / Chacolí de Álava» jatorri-deituraren erregelamenduaren aldaketa.

Artículo único.– Modificación del Reglamento de la Denominación de Origen «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava».

«Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava» jatorri-deituraren erregelamenduaren testu bateratua onartzeko Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuaren 2008ko irailaren 17ko Aginduaren eranskineko «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava » jatorri-deituraren erregelamendua honelaxe aldatu da:

El Reglamento de la Denominación de Origen «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava», que figura como anexo de la Orden de 17 de junio de 2008, del Consejero de Agricultura, Pesca y Alimentación, por la que se modifica el reglamento de la denominación de origen «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava» y se aprueba su texto refundido, queda modificado de la forma siguiente:

Bat.– 8. artikuluko 1. paragrafoa aldatuko da; aurrerantzean honela egongo da idatzita:

Uno.– El párrafo 1 del artículo 8 queda redactado como sigue:

«1.– Gehienez, hektareako 13.000 kg mahats bildu ahal izango dira. Kanpaina batzuetan gerta liteke muga hori aldatzea, gorantz (% 20 gehienez) zein beherantz, Kontseilu Arauemailearen beraren ekimenez zein interesatutako mahastizainek eskatuta. Eskaera mahats-biltzea hasi aurretik egin behar da, bidezko aholkularitza jaso eta egin beharreko egiaztapenak egin ondoren.»

«1.– La producción máxima admitida por hectárea será de 13.000 kg de uva. En determinadas campañas, este límite podrá ser modificado, al alza como máximo en un 20%, o a la baja, por el Consejo Regulador a iniciativa propia o a petición de los viticultores interesados, efectuada con anterioridad a la vendimia, previos los asesoramientos y comprobaciones necesarios.»

Bi.– 13. artikulua honela idatzita geratuko da:

Dos.– El artículo 13 queda redactado como sigue:

«1.– Hauexek dira «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava» jatorrizko izenduraren itzalpeko ardoen motak eta beraien ezaugarri analitikoak:

«1.– Los tipos y características analíticas de los vinos amparados por la Denominación de Origen «Arabako Txakolina / Txakoli de Álava / Chacolí de Álava», son los siguientes:

a) Txakolin zuriak.

a) Txakolis blancos.

▪ Lortutako alkohol-gradua: Bol. % 9,5.

▪ Graduación alcohólica adquirida > 9,5% vol.

▪ Guztizko alkohol gradua < Bol. % 15.

▪ Grado alcohólico total < 15% vol.

▪ Guztizko garraztasuna (tartikoa) >3,5g/l >46,6meq/l 3.

▪ Acidez total (tartárico) >3,5g/l >46,6meq/l 3.

▪ Garraztasun lurrunkorra <0,8g/l.

▪ Acidez volátil <0,8g/l.

▪ SO2 guztira <180mg/l.

▪ SO2 total <180mg/l.

b) Txakolin gorriak.

b) Txakolis rosados.

▪ Lortutako gutxieneko alkohol-gradua: Bol. % 9,5.

▪ Graduación alcohólica adquirida > 9,5% vol.

▪ Guztizko alkohol gradua < Bol. % 15.

▪ Grado alcohólico total < 15% vol.

▪ Guztizko garraztasuna (tartikoa) >3,5g/l >46,6meq/l.

▪ Acidez total (tartárico) >3,5g/l >46,6meq/l.

▪ Garraztasun lurrunkorra <0,8g/l.

▪ Acidez volátil <0,8g/l.

▪ SO2 guztira <180mg/l.

▪ SO2 total <180mg/l.

c) Txakolin gorriak.

c) Txakolis tintos.

▪ Lortutako alkohol-gradua: Bol. % 9,5.

▪ Graduación alcohólica adquirida > 9,5% vol.

▪ Guztizko alkohol gradua < Bol. % 15.

▪ Grado alcohólico total < 15% vol.

▪ Guztizko garraztasuna (tartikoa) >3,5g/l >46,6meq/l 3.

▪ Acidez total (tartárico) >3,5g/l >46,6meq/l 3.

▪ Garraztasun lurrunkorra <0,8g/l.

▪ Acidez volátil <0,8g/l.

▪ SO2 guztira <140mg/l.

▪ SO2 total <140mg/l.

d) Barrikan hartzituriko txakolin zuria.

d) Txakolis blancos fermentados en barrica.

▪ Lortutako alkohol gradua: Bol. % 11.

▪ Graduación alcohólica adquirida > 11% vol.

▪ Guztizko alkohol gradua < Bol. % 15 1.

▪ Grado alcohólico total < 15% vol. 1.

▪ Guztizko garraztasuna (tartikoa) >3,5g/l >46,6meq/l.

▪ Acidez total (tartárico) >3,5g/l >46,6meq/l.

▪ Garraztasun lurrunkorra <0,8g/l.

▪ Acidez volátil <0,8g/l.

▪ SO2 guztira <180mg/l.

▪ SO2 total <180mg/l.

2.– Ardo motak: «Zuria», «Gorria», «Beltza» eta «Barrikan hartzituriko zuria» izenekoetan, azukre edukia hondar edukia da, eta ezingo da 4 gramo litroko baino handiagoa, edo 9 gramo litroko, noiz eta guztizko garraztasuna azido tartiko gramotan litroko adierazia ez denean 2 gramo litroko baino azukreko hondar edukia baino txikiagoa. Ardo lehorrak izango dira.»

2.– Los Tipos: «Blanco», «Rosado», «Tinto» y «Blanco Fermentado en Barrica» tendrán un contenido de azúcar residual que no deberá superar la cantidad de 4 gramos por litro, o 9 gramos por litro, cuando el contenido de acidez total expresada en gramos de acido tartárico por litro no sea inferior en más de 2 gramos por litro al contenido en azúcar residual. Serán vinos secos.»

Hiru.– 14. artikulua honela idatzita geratuko da:

Tres.– El artículo 14 queda redactado como sigue:

«Izenduraren kalifikazioa duten ardoek Kontseilu Arauemaileak ezarritako ezaugarri organoleptikoak eduki behar dituzte, batez ere usainari, koloreari eta zaporeari dagokienez. Ardo batek ezaugarri horiez ezarritakoa betetzen ez badu eta horrek beraren kalitatea narriatzen badu, edo beraren elaborazioan arautegi honetan edo indarreko legerian ezarritako aginduetako bat bete ez bada, Kontseilu Arauemaileak kalifikazioa kenduko dio, eta horrek berekin ekarriko du ukitutako partidan jatorrizko izendura erabiltzeko eskubidea galtzea.

«Los vinos calificados deberán mantener las cualidades organolépticas características de los mismos, especialmente en cuanto a aroma, color, y sabor, conforme a los que establezca el Consejo Regulador. En el caso de que se constate alguna alteración de estas características en detrimento de la calidad, o que en su elaboración se hayan incumplido los preceptos de este reglamento o de los señalados en la legislación vigente, el vino será descalificado por el Consejo Regulador lo que conllevará la pérdida del derecho al uso de la denominación en la partida afectada.

Sailkapen organoleptikoa kontseilu arautzaileak ezarritako prozeduraren bidez egingo da, horretarako, Dastatze batzordeak dastatze fitxan agertutako aldeak hartuko ditu kontuan.

La calificación organoléptica se realizará conforme al Procedimiento establecido por el Consejo Regulador, para lo cual el Comité de Cata tendrá en cuenta los aspectos reflejados en la Ficha de Cata.

a) Txakolin zuriak.

a) Txakolis blancos.

○ Itxura Hori argia, berdexka lasto kolorera, garbia eta distiratsua; karboniko naturala ere ager daiteke modu sotilean.

○ Aspecto visual: color entre amarillo pálido, verdoso a amarillo pajizo, limpio y brillante, pudiendo aparecer una ligera presencia de carbónico natural.

○ Usaina: usain intentsitate ertaina, frutu notak nagusi (sagar berdea, fruta tropikalak eta zitrikoak) eta lore eta belarkara nota arinak.

○ Aroma: intensidad de aroma media con predominio de notas frutales (manzana verde, frutas tropicales y cítricos) y débiles notas florales y herbáceas.

○ Zaporea: freskotasunez sartzen da ahoan, eta ahotik pasatzean zapore apur bat garratza du, eta apur bat mina da mihi puntan. Sudurretik pasa eta gero fruta usaiak dira nagusi. Azken zaporeak ahoan aski irauten du, eta azkenik geratzen den zaporea garratza da baina oso gutxi.

○ Sabor: fresca entrada en boca, ligeramente ácido en su paso por la misma, con ligero picor en la punta de la lengua. En retroolfacción dominan los aromas afrutados. El final de boca es medianamente persistente, pudiendo aparecer un ligerísimo regusto amargo.

b) Txakolin gorriak.

b) Txakolis rosados.

○ Itxura Teila koloreko arrosa argitik izokin kolorera, garbia eta distiratsua; karboniko naturala ere ager daiteke modu sotilean.

○ Aspecto visual: color entre rosa pálido teja, a salmón, limpio y brillante, pudiendo aparecer una ligera presencia de carbónico natural.

○ Usaina: usain intentsitate ertaina, fruitu notak nagusi (sagar berdea, fruta tropikalak eta zitrikoak), fruta gorriak (basafrutak eta gerezia) eta lore eta belarkara nota arinak.

○ Aroma: intensidad de aroma media con predominio de notas frutales (manzana verde, frutas tropicales y cítricas), fruta roja (frutas silvestres y cereza) y débiles notas florales y herbáceas.

○ Zaporea: freskotasunez sartzen da ahoan, eta ahotik pasatzean zapore apur bat garratza du, eta apur bat mina da mihi puntan. Sudurretik pasa eta gero fruta usaiak dira nagusi. Azken zaporeak ahoan aski irauten du, eta azkenik geratzen den zaporea garratza da baina oso gutxi.

○ Sabor: fresca entrada en boca, ligeramente ácido en su paso por la misma, con ligero picor en la punta de la lengua. En retroolfacción dominan los aromas afrutados. El final de boca es medianamente persistente, pudiendo aparecer un ligerísimo regusto amargo.

c) Txakolin gorriak.

c) Txakolis tintos.

○ Itxura Gerezi pikota beltza ubel eta more isla trinkoekin, eta karboniko naturala ere ager daiteke modu sotilean.

○ Aspecto visual: color cereza picota negra con intensos reflejos violáceos y amoratados pudiendo aparecer una ligera presencia de carbónico natural.

○ Usaina: usain eta fruta usain sarkorra, baratze oroimenak (piper berdeak eta basafruta txikiak) dakartza gogora eta lore eta belarkara nota arinak.

○ Aroma: intensidad de aroma y fructuosidad con predominio de recuerdos a huerta (pimiento verde, y pequeños frutos del bosque) y débiles notas florales y herbáceas.

○ Zaporea: freskotasunez sartzen da ahoan, eta ahotik pasatzean zapore apur bat garratza du, eta apur bat mina da mihi puntan. Sudurretik pasa eta gero fruta usaiak dira nagusi. Azken zaporeak ahoan aski irauten du, eta azkenik geratzen den zaporea garratza da baina oso gutxi.

○ Sabor: fresca entrada en boca, ligeramente ácido en su paso por la misma, con ligero picor en la punta de la lengua. En retroolfacción dominan los aromas afrutados. El final de boca es medianamente persistente, pudiendo aparecer un ligerísimo regusto amargo.

d) Barrikan hartzituriko txakolin zuria.

d) Txakolis blancos fermentados en barrica.

○ Itxura Horitik lasto kolore, garbi eta distiratsurantz, eta sedimenturik gabe.

○ Aspecto visual: color entre amarillo evolucionado a pajizo, límpido y brillante, con ausencia de sedimentos.

○ Usaina: usainaren intentsitateak barrikako beltzarana eta fruta zitrikoko barietateak integratzen ditu.

○ Aroma: intensidad de aroma que integra los tostados de barrica con el carácter varietal de fruta cítrica.

○ Zaporea: egituratua, egur usainak dira nagusi fruta azidoekin integratuta, eta azkenik geratzen den zaporea garratza izan daiteke baina oso gutxi.»

○ Sabor: estructurado, resaltan los aromas de la madera integrados con las frutas ácidas, pudiendo aparecer un ligerísimo regusto amargo.»

AZKEN XEDAPENA
DISPOSICIÓN FINAL

Agindu hau Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkarian argitaratu eta hurrengo egunean jarriko da indarrean.

La presente orden entrará en vigor el día siguiente al de su publicación en el Boletín Oficial del País Vasco.

Vitoria-Gasteiz, 2012ko martxoaren 7a.

En Vitoria-Gasteiz, a 7 de marzo de 2012.

Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburua,

La Consejera de Medio Ambiente, Planificación Territorial, Agricultura y Pesca,

María del Pilar Unzalu Pérez de Eulate.

María del Pilar Unzalu Pérez de Eulate.


Azterketa dokumentala


Análisis documental