Osasun Saila

Elikagaien katea

12 JOSE ANDRES CHEFAK IRABAZI DU BASQUE CULINARY WORLD PRIZE 2020

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Jose Andres chefak 2020ko Basque Culinary World Prize saria jaso du, World Central Kitchen-en bidez COVID-19ak eragindako krisiari emandako erantzun sendo, global eta inspiratzaileagatik, gastronomian aurrekaririk ez duen ahalegin kolektibo baten adibidea izan baita, non mundu osoko sukaldariek parte hartu baitute.

Albistea ikusi

8,6 milioi arrantzaren sektoreko eta sektore akuikolako berrikuntzan, iraunkortasunean eta giza kapitalaren sustapenean laguntzeko (Gobernu Bilera 2020-07-21)

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Belaunaldi erreleboan jarri dute fokua da arrantzaren sektorerako eta sektore akuikolarako laguntzek, hori baita sektorearen erronka nagusietakoa
  • PKontseilu berean onartu dira nekazaritzako eta basogintzako ekoizleen elkarte edo erakundeak sortzeko emango diren 400.000 euroren laguntzak

Albistea ikusi

Covid 19aren krisian euskal gizartearen alde erakutsitako konpromisoagatik Eusko Jaurlaritzak Elikaduraren sektoreari esker ona erakusteko egindako ekitaldia

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Tapia sailburuak presidituta, elikaduraren katearen barruko edozein lanpostutan ari diren pertsona guztiak omentzea izan da helburua

Albistea ikusi

NEKAFIN, 50 millones de euros disponibles para los sectores vitivinícola, de sidra y de cerveza local

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • El Gobierno Vaso, ELKARGI y el Instituto Vasco de Finanzas (IVF) ponen en marcha una línea de financiación de circulante para el sector elaborador de vino, de sidra y cerveza de elaboración artesanal

Albistea ikusi

Euskadiko ardoaren sektorea berrasmatu nahian ari da COVID-19aren krisiaren ondoren

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Gaur, Guardian egin den uda ikastaroan, hobekuntzarako marjina eduki eta merkaturatzeko forma berriak bultzatzeaz egin da gogoeta, HORECA kanalarekiko mendekotasuna hain handia ez izateko.
  • Krisitik ateratzeko, ostalaritza eta edarien ekoizleak elkarren osagarriagoak izan behar dira.
  • Pandemiaren ondorioz, mundu digitala barneratu da eta negozio forma berriez pentsatzeko bultzada eman da.

Albistea ikusi

Abian dira ARDOA Mugagabe laguntzak Euskadiko edarien sektorearen berrikuntza komertziala sustatzeko

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Eusko Jaurlaritzak laguntza hauek abiarazi ditu, COVID-19ak eragindako krisiaren ondorioz Euskadiko edarien industriak nozitutako kalteak arintzeko.
  • Laguntza programak 700.000 euro ditu, eta hainbat jarduera hartzen ditu, hala nola marketin digitala, merkataritza elektronikoa eta zirkuitu laburrak, komertzializazioa sustatzeko, eta berrikuntza bultzatzeko salmentan, merkatuetan eta produktuetan.

Albistea ikusi

Ia 4 milioi euro gehiago ardogintzako produktuak kanpoan sustatzeko ekintzetarako laguntzetan

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Gaur egun bereziki garrantzitsuak dira, ardogintzaren sektorea oso une zailetik igarotzen ari baita Covid-19aren krisiaren ondorioz.
  • Eusko Jaurlaritza lanean ari da “Basque Wine” aterkinpean euskal upategietako produktuak posizionatzen utziko diguten ekintzak eginez sustapen kanalak indartzeko.

Albistea ikusi

Euskal Sagardoak bertako sagarrekin ekoiztutako 3,2 milioi litroko uzta handia aurkeztu du

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Euskal Sagardoa Jatorri Izendapenak Euskadiko Sagardo Naturalaren 2019ko uzta aurkeztu du gaur Chillida Leku Museoan.
  • Uzta handia izan da kopuruan 2019koa, guztira, 3,2 milioi litro Euskal Sagardo ekoiztu dira bertako 5,5 milioi kilo sagarrekin. Sagardo lurrintsu eta orekatuak lortu dira, aurreko uztakoekin alderatuta arinagoak ahoan eta alkohol graduazio baxuagokoak orokorrean.
  • Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordeak, Bittor Orozek, gaurko aurkezpenean parte hartu du. Orozek gogorarazi ditu Covid-19ak eragindako krisiaren ondoren Euskadiko edarien sektorearen lehiakortasuna mantentzeko Eusko Jaurlaritzak abian jarri dituen neurriak.

Albistea ikusi

Eusko Jaurlaritzak eta mahastizaintzaren eta ardogintzaren sektoreak ardoaren sustapena indartzea adostu dute, Covid19aren krisiak sektorean eragin larria izan ondoren

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Tapia sailburuak presiditu du Guardiako Kuadrillaren bilera, non ABRA, ARAEX, Dolare, Grupo Rioja eta Arabako Errioxako Ardoaren Ibilbidea Arabako mahasti eta ardoen elkarteak eta UAGA sindikatua egon baitira.
  • Lankidetza ildoak COVID-19ak eragindako krisi egoerara egokitutako sustapen plan batean zentratuko dira, izan ere, zirkulatzailea arintzeko neurriak izango dira, hala nola 50 milioi euroz hornitutako finantza tresna eta berrikuntzan laguntzeko bonoak.
  • Euskadiko ardo guztiak sustatzeko ekintzak aktibatuko dira Basque Wine erreferentziapean, bereziki nazioarteko merkatuetan eta tokiko ekintzak indartuz.

Albistea ikusi

Ordiziak 2020ko Idiazabal gazta berriaren aurkezpena eta mozketa ospatu du

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Idiazabal gazta berria aurkezpenaren XXVI. edizioa egin da gaur goizean. Ekitaldi hori Ordiziako Artzain Egunean egin ohi da, baina aurten, COVID-19 pandemiak eragindako alarma-egoeraren ondorioz, bertan behera geratu zen. Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea, Bittor Orozek parte hartu du Ordiziako Udalak, Idiazabal Gaztaren Jatorri Izendapenak eta Ordiziako Idiazabal Gaztaren Kofradiak antolatutako ekitaldia honetan. Aurkezpena Ordiziako Oiangu parkean egin da, gaur egun eskatzen diren segurtasun neurri guztiak betetzen.

Albistea ikusi

Euskal Autonomia Erkidegoko Lehen Sektorearen Nekazaritzako Elikagaien Industriaren eta Landa-ingurunearen aldeko adierazpen instituzionala, COVID 19aren krisia dela eta

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Heldu da San Isidro Eguna eta, COVID 19aren krisiaren ondorioz, normaltasunez hura ospatzea ezinezkoa denez, Lehen Sektorea, Nekazaritzako Elikagaien Industria eta Landa Ingurunea kudeatzeko eskumena duten Euskal Autonomia Erkidegoko Erakunde Publikoek, Eusko Jaurlaritzak eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako Foru Aldundiek, aho batez partekatzen dituzte adierazpen instituzional honetan biltzen diren konpromisoak:

Albistea ikusi

Eusko Jaurlaritzak 50 milioi euro bideratuko ditu ardogintza, sagardo eta bertako garagardoaren sektoretara finantzaketarako tresna berri bat gisa

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Lankidetzarako lerroak zirkulatzailea arintzeko, merkaturatzeko kanal berriei laguntzeko eta krisi eszenatoki berrira egokitutako sustapen plan bat lantzeko izango dira nagusiki
  • Tapia sailburuak ARDOA-Basque Wine Office foroaren bilera presiditu du, non COVID-19ak sektorean eduki duen eragina aztertu eta eragin horiek minimizatzeko neurriak adostuko diren

Albistea ikusi

Eusko Jaurlaritzak eta ORONA Fundazioak eguneko 2.000 otordu banatu dituzte elkartasunez

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • JAKIORO proiektua du izena, tokiko produktuen bidez prestatutako baserriko otorduz osatua, pertsona kalteberenen zerbitzura
  • HAZI Fundazioak kudeatzen ditu Barrenetxe Koop., Garaia Koop., Garlan Koop., Udapa- Paturpat Koop., Alberro SL, Karabeleko eta Lurrarte SL enpresen soberakinak
  • ORONA Fundazioak hartu du bere gain produktuaren eraldaketa, Hernaniko bere egoitza korporatiboaren sukaldeetan, eta tuper ultrazigilatuak prestatzea

Albistea ikusi

HAZIk "Merkatu-joerak txikizkako Retail kanalean" jardunaldia antolatu du, Covid-19k sortutako egoerak aztertu eta konponbideak emateko

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • HAZI Fundazioak "Merkatuko joerak txikizkako Retail kanalean" izeneko jardunaldia antolatu du, eta bertan izango da Jose Luis Garcia del Pueyo, San Telmo Business Schooleko irakasle eta aholkularia.

Albistea ikusi

HORECA kanalaren itxieraren ondoren Idiazabal gaztaren eskariak behera egin duenez, gazta mota hori kontsumitzeko deia egin zaio euskal gizarteari

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • COVID 19aren eraginez zailtasunak aurreikusten ziren Euskadiko artzainentzat: batetik, HORECA kanalaren itxiera dela tarteko, eta, bestetik, horren ondorioz, ardi esnearen bilketan murrizketa izan delako
  • TGT eta AGOUR enpresek baliatuko dute sobera dagoen esnea, bereziki Idiazabal gazta ekoizteko, baina baita Eusko Label izenpean egindako sei gazta mota berri ekoizteko ere; guztiak eskuragarri egongo dira linealetan, datozen hilabeteetan
  • Aurki, sustapen kanpaina bat jarriko da martxan, Idiazabal gaztaren kontsumoa bultzatzeko

Albistea ikusi

Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

ETurismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak hornidura-azokei zuzendutako kanpaina bat abiarazi du haien lana gogorarazteko

  • Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak kanpaina bat abiarazi du EAEko hornidura-azoketan zentratuta, osasun-alarmako egun hauetan produktu freskoak eta kalitatezko bertako produktuak saltzen egiten duten lana gogorarazteko.

Albistea ikusi

Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak COVID-19aren aurreko laguntza, neurri eta informazio praktiko guztien berri eman dio sektoreari

Euskadik merkaturatze-alternatiba bat eskaintzen dio lehen sektoreari, COVID 19aren krisialdiaren aurrean

  • Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak COVID-19ari aurre egiteko hainbat laburpen eta gida praktiko egin ditu aste hauetan, eta, aldizka, merkataritzaren eta turismoaren sektoreari bidali dizkio. Gainera, kontsumitzaileentzako gomendioak eta erantzunak ere prestatu ditu.

Albistea ikusi

Eusko Jaurlaritzak abeltzaintza-sektorearekin lankidetzan dihardu ustiategien errentagarritasuna bermatzeko

Euskadik merkaturatze-alternatiba bat eskaintzen dio lehen sektoreari, COVID 19aren krisialdiaren aurrean

  • Covid-19aren krisiak Horeca kanala geldiarazi du, eta eragin oso negatiboa izan du abeltzaintzaren sektorean
  • Hazi Fundazioak eta Harakai kooperatibak izenpetu duten hitzarmenaren ondorioz, bermatuta dago abereak erosiko direla eta prezioei eutsiko zaiela.
  • EROSKIk merkaturatuko ditu bildotsak kontzumitzaileari produktua helaraziz

Albistea ikusi

Euskadik merkaturatze-alternatiba bat eskaintzen dio lehen sektoreari, COVID 19aren krisialdiaren aurrean

Euskadik merkaturatze-alternatiba bat eskaintzen dio lehen sektoreari, COVID 19aren krisialdiaren aurrean

  • Covid-19aren inpaktuaren aurrean, Eusko Jaurlaritzak, Hazi fundazioaren bidez eta foru-aldundien laguntzarekin, merkaturatze-alternatiba bat eskaintzen die orain itxita dauden tokiko azoketan haien ekoizpena merkaturatzen duten baserritarrei.
  • Alternatiba horren bidez, operadore handietarako banaketa-bidea zabaltzen zaie, hala nola Eroski S.Coop. (Eroski) eta Uvesco S.L. (BM) operadoreetarako.
  • Ekimen horrek beste aukera batzuk osatzen ditu, hala nola nekazaritza-produktuen on line salmenta, baimendutako espazioetan egiten diren tokiko azokak, eta Euskadiko eta sasoiko elikagaiak nahi dituzten kontsumitzaileei produktu horiek hornitzea ahalbidetzen duten beste formula batzuk.

Albistea ikusi

Baserritarren produktuak bildu eta merkaturatzeko zerbitzua sortuko dute Eusko Jaurlaritzak, Foru Aldundiek eta HAZIk

ELIKAGAIEN KATEA ETA KONTSUMO ARDURATSUA

  • Eusko Jaurlaritzak, hiru Foru Aldundiak eta HAZI Fundazioak azoketara produktuak zuzentzen dituzten baserritarrentzako produktuen bilketa eta merkaturatze zerbitzu bat jarriko dute martxan. Azoketan produktuak saltzen zituzten baserritarrei, produktuak merkaturatzen laguntzea da ekimenaren helburu nagusia, ekoizleen zein bezeroen osasuna bermatuz.

Albistea ikusi

Industriarako eta elikadurarako Covid-19 koronabirusaren aurkako jarduera-protokoloak

  • Langileen osasuna ahalik eta gehien babesteak bateragarria izan behar du ekoizpen-jarduerari eustearekin, nahiz eta maila murritzetan izan; izan ere, pandemia gainditu ondoren, hazkunde ekonomikora itzultzea eta enplegua sortzea ahalik eta modu azkarren eta eraginkorrenean egin ahal izatea da azken helburua. Horretarako, ezinbestekoa da jarduera-protokolo industrial argi eta erraz bat ezartzea, zorrotz bete dadin. INDUSTRIARAKO CORONAVIRUSEN AURKAKO JARDUERA-PROTOKOLOA (SARS-CoV-2)
  • Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako Sailak Elikadura Balio Katearen eskura jarri du KORONABIRUSARI (SARS-CoV-2) AURRE EGITEKO JARDUKETA PROTOKOLOA ezartzeko kontsulten zerbitzu teknikoa. Protokolo hori ARRANTZA ONTZI, NEKAZARITZA ETA ABELTZAINTZA USTIATEGI ETA ELIKAGAIEN INDUSTRIETARAKO da.

Albistea ikusi

EuskoJaurlaritzak, ElikadurarenKlusterrak eta Carrefour, Eroski, Mercadona eta Uvesco banatzaileek elikagaien erosketa arduratsua egiteko deia egin dute

ELIKAGAIEN KATEA ETA KONTSUMO ARDURATSUA

  • Euskadiko elikadura-kateak bermatuta dauka elikagaien hornidura eta hornikuntza.
  • Une honetan, elikadura oinarrizko zerbitzua da, eta guztion ardura da bertako profesionalak zaintzea, berme guztiekin lan egin dezaten.

Albistea ikusi

Azken aldaketako data: