Food 4 Future kongresuak Euskadi FoodTech industriaren munduko erreferente bihurtuko du

Argitalpen-data: 

Food 4 Future – ExpoFoodTech 2021ek 20 herrialde baino gehiagotako elikaduraren eta edarien sektoreko 5.000 profesional biltzea aurreikusten du, ekainaren 15etik 17ra bitartean, BEC-Bilbao Exhibition Centren. “Food 4 Future industriatik eta industriarako diseinatutako ekitaldia da, hainbat herrialdetako 170 enpresa-erakunderen baino gehiagoren laguntzarekin, elikagaien industriari hurrengo hamarkadan aurrera eraman beharko dituen erronkei aurre egiten laguntzeko, gero eta herritar gehiagorentzat elikadura osasungarriagoa garatzeko”, adierazi du Albert Planas Food 4 Futureko zuzendari nagusiak, BEC-Bilbao Exhibition Centre erakustazokan gaur egin duen aurkezpenean. “Foodtech industria estrategikoa da mendebaldeko herrialdeentzat, eta hemen aukera paregabea dugu sektorearen iraultza zuzentzeko”, gaineratu du.

“Ekitaldi hau oso albiste ona da BECentzat eta lurraldearentzat”, adierazi du Arantxa Tapiak, Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Iraunkortasun eta Ingurumen sailburuak, eta azpimarratu du Euskadi “bere gastronomiari esker kokatu dela nazioartean, eta jarrera hori aprobetxatzeko garaia dela, elikagaien berrikuntzara eta elikagaien industriaren digitalizaziora zabaltzeko. Food 4 Futurek aukera bikaina eskaintzen digula uste dut, eta erantzukizun eta adimen handienetik aprobetxatu behar dugu “.

Eusko Jaurlaritzako ordezkariak azpimarratu du, gastronomian duen potentziaz gain, Euskadik berrikuntza duela elikagaien balio-kate osoan, Neiker (agritech ikerketa), AZTI (foodtech ikerketa) eta Basque Culinary Centre (gastronomiaren zatia) bezalako ordezkariekin, bai eta EIT Food, elikaduraren klusterra edo HAZI bezalako erakundeekin ere.

Japoniako i-Tokio Unibertsitatea, Bill eta Melinda Gates Fundation, Campofrío, Bonduelle, Coca-Cola, Angulas Aguinaga edo Danone enpresek Bilbon aurkeztuko dituzte industria eraldatzeko proiektuak.

Hiru egunez, nazioarteko 300 hizlari inguruk eta 56 hitzaldik baino gehiagok elikagaien industriaren egungo erronkei aurre egiteko gakoak azalduko dituzte. Agenda horrek 3 gai nagusi izango ditu: digitalizazioa, jasangarritasuna eta elikadura osasungarria.

Adrian David Cheok Australiako Ordenako kide eta Japoniako i-Tokio Unibertsitateko irakasleak elikagaien eta edarien industriaren digitalizazioari arrakastaz nola aurre egin aztertuko du. Cheok Internet bidezko komunikazio multisentsoriala eta pertsona-ordenagailu interfazeak ikertzen espezializatuta dago.

Pere Puigdomènech Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikerkuntza irakasleak, Agrigenomikako Ikerketa Zentroan (CRAG), egungo negozio ereduen iraunkortasuna jorratuko du. Landareen biologia molekularrean espezializatua, landare transgenikoen kontsumoan segurtasunaren arloan aditua da.

Elikadura osasungarria izango da Food 4 Future lanaren beste gai nagusietako bat, eta Jose Maria Ordovás Tufts Universityko irakaslea izango da hizlari nagusia. Nutrizioan katedraduna da, eta aitzindari eta espezialista handienetako bat da munduan nutrgenetikan eta nutrizioan. Nabarmendutako hitzaldiaki, Dipika Mathiasen hitzaldiarekin osatzen dira, Bill Fundazioa eta Melinda Gateseko The Global Alliance for Improved Nutritioneko zuzendaria.

Liderrek eta erreferenteek munduko BPGren % 11 ordezkatzen duen eta 2050ean elikagaien eskaria % 70eraino igotzea espero duen industriaren beharrei erantzungo diete. Erakusketak, hitzaldiak eta kasu praktikoen erakusketa, digitalizazioari, negozio-eredu berrien bilaketari, balio-kate osoaren eraginkortasunari, jasangarritasunari eta produktuaren berrikuntzari dagokienez, edizio honetako hiru jardunaldietan BECen egingo diren jarduera ugarietako batzuk dira. Gainera, Food 4 Future agendaren osagarri, automatizazioarekin, robotikarekin, elikadura-packagingarekin eta elikadura-prozesatuaren teknologiarekin lotutako soluzio teknologikoak azalduko dira, baita adimen artifizialarekin, Blockchainekin, IIOTekin, Zibersegurtasunarekin edo Cloudekin lotutakoak ere.

INFORMAZIO GEHIAGO