Eusko Jaurlaritzak elikagaiak xahutzearen aurkako kanpaina "Janaria ez da botatzen" berriro martxan jarri du

Lacomidanosetira_2.jpg

2022-12-12

• 2022an egindako kuantifikazio-azterketaren arabera, Euskadiko hondakinen % 44,7 etxeetan sortzen da eta % 21 jangarria da.

• Euskadin pertsona/urte bakoitzeko 142 kilo alferrik galtzen dira eta honen % 37 jangarria da.

• Prebentzioaren ondoren, hondakinak murrizteko neurririk eraginkorrena soberakinak berrerabiltzea da.

Gaurtik abenduaren 22ra arte, euskal gizarteari zuzendutako elikagaiak alferrik galtzearen aurkako sentsibilizazio-kanpaina berrargitaratzen dugu, "Janaria ez da botatzen" lelopean.

Gabonak baino bi aste lehenago, mezuak eta gomendioak zabalduko dira EAEko hiru hiriburuetako irrati-iragarkien, sare sozialen eta markesinen bidez. Aurtengo edizioan, arazoa dimentsionatzeko, ELIKA fundazioak uztailean aurkeztutako Kuantifikazio Azterlanean jasotzen diren euskal elikadura-katean sortzen den hondakinari buruzko datuak erabiliko dira.

Elikagaiak xahutzea prebenitzeko eta murrizteko irtenbideak eta aholkuak

Javier Rivero Tolosako AMA jatetxeko sukaldariarekin lankidetzan, 50 Next zerrendan munduko gastronomiaren promesarik garrantzitsuenetako bat da, eta gure etxeetan elikagaiak alferrik galtzea prebenitzeko aholkuak proposatuko dira, eta soberakinak berrerabiltzeko aprobetxamendu-errezeta batzuk gomendatuko dizkigu.

Kanpaina hau Elikagaien Xahuketaren aurkako Euskal Estrategiaren barruan sartzen da. Estrategia hori Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako Sailburuordetzak bultzatzen du 2018tik, ELIKA Fundazioaren koordinaziopean, eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Iraunkortasun eta Ingurumen Sailak abian jarritako Basque Green Deal – Euskadiko Itun Berdea ekimenaren barruan dago.

Informazio gehiago: zerodespilfarro.elika.eus